Mekkora az esélye egy Európán belüli új háborúnak?

Egyre többször hangzik el, hogy Szerbia és Koszovó között ismét fellángolhatnak az összecsapások. Belgrád a tárgyalások és a kompromisszumos megoldás híve, Albin Kurti pristinai kormányfő viszont a szerbek inváziójától tart.

2024. 03. 27. 7:32
Bill Clinton volt amerikai elnök portréja Pristinában 2024. március 22-én. (Fotó: Armend NIMANI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerbia és Koszovó közötti háborúval való riogatás rendszeresen megismétlődik, hiszen valóban feszült a helyzet a két ország vagy Szerbia és déli tartománya (attól függ, hogy honnan nézzük) között – mondta el lapunk megkeresésére Palusek Erik. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Főigazgatói Iroda főreferense kiemelte: a szerbek rendszeresen a világ közvéleményének tudtára adják, hogy nem hajlandók elismerni Koszovó függetlenségét, nem hajlandók lemondani róla, és minden lehetséges eszközzel küzdeni fognak ezért. 

Palusek Erik, az NKE Nemzetközi Főigazgatói Iroda főreferense

Rendszeresen hozzáteszik, hogy itt leginkább diplomáciai eszközökre gondolnak, de a tavaly októberi feszültségek idején a szerb csúcsvezetés szájából is elhangzott, hogy a hadsereg készen áll, hogy bevonuljon Koszovóba az ottani szerbek megvédésére, amennyiben arra parancsot kapnak, de erre nem került sor.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Albin Kurti koszovói miniszterelnök a minap ismét háborúval riogatott a Balkánon. Azt mondta, hogy Nagy-Britanniának további csapatokat kell küldenie Koszovóba annak érdekében, hogy állítása szerint megakadályozzák a vérontást a térségben. 

Valójában egy újabb konfliktus senkinek sem lenne érdeke, legalábbis senkinek sem lenne jó, és értelme sem lenne

– jelentette ki Palusek Erik. 

A szakértő hozzáfűzte: a szerbek nagyon jól tudják, hogy Koszovó mögött továbbra is felsorakoznak a NATO tagállamai, amelyek ellen Szerbiának semmiféle esélye nem lenne egy katonai konfliktusban. Ezt a koszovói vezetés is jól tudja, és annak ellenére, hogy nincs normális, rendesen felszerelt hadseregük, ez számukra is egyfajta biztosítékot jelent.

 

Nehéz napok Szerbia előtt, Kurti szerint Belgrád háborúra készül

A feszültséget csak növelheti, hogy a szerb elnök az Instagramon tett közzé egy bejegyzést, amelyben arra figyelmeztet, hogy nehéz napok állnak Szerbia előtt.

Alekszandar Vucsics aláhúzta, ezekben a pillanatokban nehezen tudná elmondani, hogy milyen hírt kapott az elmúlt 48 órában. Az államfő szerint közvetlen veszélyben vannak mind Szerbia, mind a Boszniai Szerb Köztársaság létfontosságú nemzeti érdekei. Bejelentette azonban, hogy a következő napokban minden előtte álló kihívással megismerteti Szerbia polgárait.

Nehéz lesz, az eddigi legnehezebb. Küzdeni fogunk. Szerbia nyerni fog

 – írta a bejegyzésében Vucsics.

 

Hangulatkeltésből nincs hiány a Balkánon

Albin Kurti gyakran figyelmeztet arra, hogy Szerbia katonai támadásra készül. Ez egyrészt hangulatkeltés, másrészt viszont a szerb fél is tesz azért, hogy viselkedéséből ilyen következtetés legyen levonható – értékelte a helyzetet a lapunk által megkérdezett szakértő.

Legutóbb éppen március 24-én, az egykori Jugoszlávia elleni NATO légicsapások megkezdésének 25. évfordulóján szerveztek egy flashmobot a belgrádi várban, ahol éjfélkor a focimeccsekről ismerős pirotechnikai eszközökkel, fáklyákkal világították ki a várat, miközben egy hazafias dal szólt, amiben arról énekeltek, hogy a hadsereg visszatér Koszovóba

– mutatott rá Palusek Erik. Hozzátette: voltak olyan célozgatások, hogy amennyiben hamarosan ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, és kiléptetné országát a NATO-ból, Koszovó védtelen maradna, és Szerbia katonai erővel visszavehetné azt, de ahhoz, hogy ilyen, gyakorlatilag lehetetlen forgatókönyvekről álmodozzon bárki is, nagyon élénk fantáziára van szükség.

A feszültség Szerbia és Koszovó között tehát állandó és várhatóan huzamosabb ideig az is marad, mert mindkét félnek szüksége van arra, hogy a nemzetközi közvélemény felé is kommunikálja saját igazát, valamint sértettségét, és további támogatókat szerezzen a saját ügyének, a fegyveres konfliktus kialakulása azonban senkinek sem érdeke, így remélhetőleg nem is fog ilyenre sor kerülni

– nyilatkozta az NKE Nemzetközi Főigazgatói Iroda főreferense.

 

Borítókép: Bill Clinton volt amerikai elnök portréja Pristinában (Fotó: AFP/Armend Nimani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.