A NATO készen áll

A miniszterelnök a szomszédos ország inváziójától tartva újabb katonákat szeretne hazájába. Az amerikai nagykövet szerint a NATO végzi a feladatát és biztosítja a rendet a térségben.

2024. 03. 21. 11:22
A lengyel hadsereg katonái a NATO zászlóját viszik, miközben részt vesznek Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett hivatalos ünnepségen. (Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete kijelentette, hogy az USA elkötelezett a koszovói biztonság megőrzése érdekében. A diplomata szerint az emberek a balkáni országban nyugodtan alhatnak, mert a NATO jelenléte erős ott, és kész megtenni, amit szükséges.

A koszovói katonák fáklyákat tartva menetelnek. A NATO védelmét élvezi az ország. (Fotó: Armend NIMANI / AFP)
A koszovói katonák fáklyákat tartva menetelnek. A NATO védelmét élvezi az ország. (Fotó: Armend Nimani/AFP)

Az Egyesült Államok határozottan kiáll a koszovói emberek békéje mellett. Azt mondhatom, hogy elkötelezettek vagyunk Koszovó biztonsága mellett, nem kell, hogy álmatlan éjszakáink legyenek a fenyegetésektől tartva, mert hisszük, hogy a NATO készen áll

– szögezte le Hovenier a Koszovót érintő biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva. A nagykövet hozzátette, hogy a NATO jelenléte erős az országban. 

Mint fogalmazott, ez egyedülálló a térségben. Kiemelte: az amerikai katonák azért vannak ott, hogy biztonságot nyújtsanak, és hogy az emberek ne aggódjanak semmilyen támadás miatt.

Az újságírókkal folytatott beszélgetés során Hovenier azt is elmondta, hogy az USA tisztában van azzal, hogy Koszovó egy napon szeretne csatlakozni a NATO-hoz, és Washingtonban támogatják ezt az elképzelést.

Pristina még több NATO-katonát szeretne

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben ismét háborúval riogat a Balkánon. Azt mondta, hogy Nagy-Britanniának további csapatokat kell küldenie Koszovóba annak érdekében, hogy állítása szerint megakadályozzák a vérontást a térségben. A pristinai vezető úgy véli, hogy a NATO-katonák jelenlegi koszovói jelenléte szimbolikusnak mondható. Kurti egyenesen azt állítja, hogy a szerbiai katonai bázisok támadásra vannak felszerelve – írja a Blic szerbiai napilap. 

Csak szimbolikus jelenléte van a NATO-nak Koszovóban, és ez nem lenne elég a szerbiai invázió megakadályozására

 – mondta Kurti.

A szerb elnök Putyinnak írt levelet

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a szerb köztársasági elnök Alekszandr Bocan-Harcsenkóval, az Oroszországi Föderáció belgrádi nagykövetével találkozott a minap. Alekszandar Vucsics neki adta át azt a levelet, amelyben gratulált Vlagyimir Putyinnak az orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. A balkáni politikus egyben tájékoztatta Moszkvát a szerbek koszovói helyzetéről.

A szerb elnök szerint honfitársai nehéz körülmények között élnek Koszovóban.

Belgrád és Alekszandar Vucsics senkit nem fenyeget. Ezt írta a közleményében Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője. A szerb politikus úgy fogalmazott: Szerbia a béke és stabilitás oszlopa a térségben, de mint rámutatott, még az Albin Kurtinál erősebbek sem tilthatják meg Belgrádnak, hogy gondoskodjon a szerbekről, függetlenül attól, hogy hol is élnek.

Borítókép: A lengyel hadsereg katonái a NATO zászlóját viszik, miközben részt vesznek Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett hivatalos ünnepségen. (Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/NurPhoto az AFP-n keresztül)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.