Meggyilkolta volna Volodimir Zelenszkijt egy lengyel férfi

Önként vállalkozott az orosz titkosszolgálatnál.

2024. 04. 18. 19:26
ZELENSZKIJ, Volodimir
Szumi, 2024. március 27. Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) felkeres egy katonai egységet, amint az északkelet-ukrajnai Szumi területre látogat 2024. március 27-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországban letartóztattak egy férfit, aki a vád szerint felajánlotta az orosz titkosszolgálatnak, hogy segít végezni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – adták hírül nemzetközi hírügynöksége az Ukrán Biztonsági Szolgálat közleménye nyomán. A Pawel K. nevű, lengyel állampolgárságú férfi a vád szerint

megpróbált információkat átadni az oroszoknak a kelet-lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtér védelméről, hogy megtervezhessenek egy támadást az ukrán elnök ellen következő látogatásakor.

A nyomozás során megállapították, hogy a gyanúsított maga lépett kapcsolatba az orosz fegyveres erők parancsnokságának képviselőivel, és közölte velük, hogy kész az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni – írta az MTI.

A gyanúsítottat az ukrán és lengyel hatóságok közös munkájának eredményeként buktatták le, arról azonban nem közöltek részleteket, hogyan. Arról sem, hogy mégis milyen merényletre készülhettek – a helyszín egyébként már csak azért is érdekes, mert Volodimir Zelenszkij általában vonattal hagyja el az országot.

Pawel K.-t kémkedés miatt állíthatják bíróság elé, ha bebizonyosodik bűnössége, akár nyolc év börtönt is kaphat.

Kijev állítása szerint Oroszország már korábban is többször megpróbálta meggyilkolni az ukrán elnököt. A háború kitörése után állítólag különleges alakulatokat küldtek, hogy végezzenek vele, de még tavaly is próbálkoztak azzal, hogy hírszerzési információk alapján egy kelet-ukrajnai látogatása során légicsapással öljék meg. Volodimir Zelenszkij tartózkodási helyét és programját ezért a legnagyobb titokban tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.