Sulyok Tamás: Fontos kapcsolódási pontunk Svájccal a békepolitika és a nemzeti szuverenitás kérdése

Sulyok Tamás, Magyarország államfője a mai napon fogadta Viola Amherdet, a Svájci Államszövetség elnökét. A felek egyetértettek abban, hogy a kapcsolatok elmélyítése dinamikusan és töretlenül halad, továbbá kiemelték, hogy a két ország fontos politikai és gazdasági partnerként tekint egymásra. Az államfők szerint rendkívül fontos a béke és a stabilitás megteremtése.

2024. 04. 19. 12:59
Hungarian President Tamas Sulyok receives President of the Swiss Confederation Viola Amherd on April 19, 2024 (Photo: Miklos Teknos)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke fogadta Viola Amherdet, a Svájci Államszövetség elnökét. Sulyok Tamás a két államfő közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy nemzeti szuverenitás Svájcnak és Magyarországnak is egyformán fontos, sarkalatos kérdés. 

Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke és Sulyok Tamás magyar államfő. (Fotó: Teknős Miklós)
Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke és Sulyok Tamás magyar államfő (Fotó: Teknős Miklós)

Ezért értettünk egyet elnök asszonnyal abban, hogy fontos politikai és gazdasági partnerként tekintünk egymásra, sok európai ügyben pedig egymás szövetségesei vagyunk. Közös célunk a baráti viszony megőrzése és a jó kapcsolatok erősítése

 – szögezte le a magyar államfő.

Mi jut eszünkbe, ha Svájcra gondolunk, a hatalmas hegyek, az egyedülálló minőségű mechanikus szerkezetek, a csokoládé, a jól működő katonaság és gazdagság mellett? – tette fel a kérdést Sulyok Tamás.

Véleményem szerint ennél is több, az, hogy Svájc az Európai Unió által körbezárt, de mindig is semleges állam, amelytől sokat lehet tanulni. Nagy várakozással, illetve reménnyel vagyunk Svájc első ENSZ biztonsági tanácsi nem állandó tagsága előtt

 – jelentette ki az államfő.

A köztársasági elnök ismertette, hogy a megbeszélés során négy prioritásban is egyetértettek a svájci hivatali kollégájával.

Mint ismertette, ezek a következők: a fenntartható béke megteremtése, a polgári lakosság védelme, az ENSZ Biztonsági Tanács hatékonyságának növelése, és az éghajlati biztonság kezelése.

Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke és Sulyok Tamás magyar államfő. (Fotó: Teknős Miklós)
Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke és Sulyok Tamás magyar államfő (Fotó: Teknős Miklós)

Úgy vélem, hogy ezeket az elképzeléseket jó szívvel tudjuk támogatni mindig és mindenkor.

– hangsúlyozta az államfő.

Sulyok Tamás a két ország kapcsolataira térve elmondta, hogy a kapcsolatok erősítésében fontos összekötő kapocsként tekintenek a Svájcban élő magyarságra, akik saját identitásuk aktív ápolása révén is gazdagítják a többségi társadalmat.

A gazdasági kapcsolataink növekvő tendenciát mutatnak, ami mind a kereskedelmünk, mind a befektetések terén is jól érzékelhető

 – ismertette a köztársasági elnök.

Az elmúlt években a svájci vállalatok az egyik legaktívabb magyarországi befektetői csoporttá váltak, az itt működő svájci cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket. Az oktatás, és különösen a kutatás és innováció területén kimagasló a két ország közötti intézményközi kooperáció. Mind Magyarország, mind Svájc prioritásként kezeli a kutatás, fejlesztés, innováció és műszaki képzés, oktatás ügyét

 – mondta Sulyok Tamás, hozzátéve, hogy a svájci székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, vagyis a CERN a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában hozta létre adatközpontját.

Fontos kapcsolódási pontunk Svájccal a békepolitika. Döbbenten állok a hétvégi, Izrael elleni támadás előtt. Aggódunk a közel-keleti helyzet miatt, amely az eszkaláció veszélyét hordozza magában. Egyetértek elnök asszonnyal abban, hogy az orosz–ukrán háború lezárása egyformán fontos a világpolitika minden szereplője számára. Svájc – mint semleges ország – kétnapos magas szintű nemzetközi békekonferenciát szervez június közepére, hogy megtalálja a módját az ukrajnai háború lezárásának, amelyhez ezúton kívánok eredményes tárgyalásokat

– hangsúlyozta Sulyok Tamás Magyarország államfője beszédében.

Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnök hangsúlyozta a párbeszéd, konszenzus és kohézió  fontosságát, kiváltképpen a jelenlegi instabil helyzetben. Kiemelte, hogy 2024 egy fontos év Magyarország számára, de Svájc és az európai politika szempontjából is. Elmondta, hogy átalakulások vannak, és március közepén Svájc és az Európai Unió kapcsolatai a lehetőségek új szakaszába léptek.

Viola Amherd elmondta, hogy országa szeretné megadni a kapcsolatoknak a szükséges stabilitást, és továbbfejleszteni azokat mindenki  javára. 

Kiemelte, hogy Svájc messze az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedelmi partnere és a harmadik legnagyobb befektetője az Európai Unióban. Ismertette: másfél millió EU-ból származó állampolgár él és dolgozik, naponta pedig négyszázezer uniós polgár kel át a határon. Szavai szerint ez a partnerség a szívügyük.

A svájci államfő szerint a  jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy megoldást találjunk a fennálló kérdésekre. Szavai szerint ez most különösen fontos az  Oroszország Ukrajna elleni háborúja idején, és az ukrajnai békéről szóló konferenciára előtt, amelyet júniusban Svájcban szerveznek.

A cél egy alapos békefolyamat elindítása és az ehhez vezető első lépések kidolgozása. A konferencián minden résztvevő államnak lehetőséget kell kapnia arra, hogy hozzájáruljon az ukrajnai igazságos és tartós békére vonatkozó elképzeléseihez .Várjuk, hogy Magyarország is csatlakozzon ehhez a fontos megbeszéléshez

– jelentette ki a svájci államfő, hozzátéve, hogy  el akarják indítani a folyamatot, hogy egy második lépésben egy másik konferenciát lehessen tartani valahol máshol a világon, nem feltétlenül Svájcban, hogy a megbeszélés végén tovább tudjunk lépni.  

Ezt a folyamatot is el fogjuk indítani, ami fontos Svájc számára

– fogalmazott.

A nemrég elfogadott migrációs paktumra térve elmondta, hogy Svájcban nagyon magas a külföldiek aránya, ez pedig azt jelenti, hogy őket is érinti a migráció. Svájcban fontos, hogy jól be tudják integrálni a külföldi lakosságot az országba, hogy ne legyenek szegregált részek az országban.  

Fontos,  hogy minél több segítséget tudjunk nyújtani helyben, hogy az embereknek legyen perspektívájuk a saját országukban, a szülőföldjükön, és ne kelljen elhagyniuk az országot. Természetesen rajtunk a sor, hogy nagyon szorosan együttműködjünk az Európai Unióval és globális szomszédainkkal ebben a migrációs kérdésben

– mondta Viola Amherd, a Svájci Államszövetség elnöke.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak és, hogy erről hogyan vélekedik az államfő, Sulyok Tamás elmondta, hogy Magyarország független országként saját akaratából csatlakozott az európai közösséghez, ahhoz az európai közösséghez, ahhoz az Európához, ahol valójában már több mint ezer éve létezik Magyarország.  

Ezt úgy gondolom, hogy többször is bebizonyítottuk a mi történelmünk során. Ma is Európához tartozunk és Magyarország mindig Európához tud tartozni. A kérdés az, hogy milyen Európát akarunk független és önálló államként. És ez nem csak Magyarországon múlik, hanem a többi európai államon is, de Magyarország mindig a saját identitásának védelme mellett áll.

– szögezte le a magyar államfő.


Borítókép: Sulyok Tamás, Magyarország államfője fogadja Viola Amherdet, a Svájci Államszövetség elnökét 2024 április 19-én  (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.