Ursula von der Leyen ezt üzente Izraelnek és Iránnak

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken az Irán és Izrael közötti feszültség növelésének elkerülésére szólított fel.

Forrás: MTI2024. 04. 19. 13:56
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös sajtótájékoztatót tart Finnország miniszterelnökével a kelet-finnországi Lappeenranta repülőtéren 2024. április 19-én. Fotó: Antti Aimo-Koivisto Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnországban tett látogatásán Ursula von der Leyen felszólította Iránt és Izraelt, valamint azok szövetségeseit, hogy tartózkodjanak a közel-keleti harcok kiterjesztésétől, miután pénteki jelentések szerint Izrael válaszcsapást mért a múlt hét végén drónokkal és rakétákkal támadó Iránra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (b) és Petteri Orpo finn miniszterelnök sajtóértekezletet tart az orosz határnál levő kelet-finnországi Lappeenranta repülőterén 2024. április 19-én. (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Petteri Orpo finn miniszterelnök sajtóértekezletet tart az orosz határnál levő kelet-finnországi Lappeenranta repülőterén 2024. április 19-én. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva

– Feltétlenül szükséges, hogy a régió stabil maradjon, és minden fél tartózkodjon a további lépésektől – jelentette ki Von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke Petteri Orpo finn miniszterelnökkel tárgyalásokat folytatott a Finnországba érkező orosz, szíriai és szomáliai menekültek megállításáról is. Finnország már több határátkelőjét lezárta, hogy megfékezze a bevándorlást, de Orpo az országán belül meghozott szabályozásokat segítendő európai uniós intézkedések meghozatalát is szorgalmazta.

Von der Leyen – aki a finn miniszterelnökkel ellátogatott a finn–orosz határra is – sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Finnország helyzetét megértve az Európai Bizottság szorosan együttműködik az érintett országokkal.

Azt látjuk, hogy egy állam a szegény embereket arra használja föl, hogy nyomást gyakoroljon egy másik államra, ez pedig egy egyértelmű biztonsági probléma

– jelentette ki Von der Leyen a tárgyalást követő sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy az Oroszországból érkező menekültek ügyének kezelése érdekében hozott intézkedéseknek egyensúlyt kell teremteniük az országhatárok biztonságának védelme és a nemzetközi kötelezettségek között.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös sajtótájékoztatót tart Finnország miniszterelnökével a kelet-finnországi Lappeenranta repülőtéren 2024. április 19-én (Fotó: AFP/Antti Aimo-Koivisto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.