Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vizsgálati fogságba helyezték a Fico elleni merénylet gyanúsítottját

A szlovák kormány politikai irányvonala a merénylet után és Robert Fico állapotára való tekintettel sem változott és nem fog változni, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy „rendet teremtsenek”.

2024. 05. 18. 15:26
FICO, Robert
Fico elleni merénylet
Nyitrabánya, 2024. május 16.
Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentõhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).
MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálati fogságba helyezte szombati döntésével a bazini székhelyű speciális bíróság a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett fegyveres merénylettel gyanúsított, és a támadást követően a helyszínen őrizetbe vett, lévai illetőségi Juraj Cintulát.

A mintegy két órán át tartó döntéshozatali folyamatot követően a gyanúsított vizsgálati fogságba vételét a szökés, illetve a bűntevékenység folytatásának lehetőségével indokolta a bíróság a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

A bíróság döntése egyelőre nem jogerős.

A gyanúsított korábban – a rendőrségi kihallgatás során – beismerte tettét.

A rendőrség csütörtökön indította meg az eljárást a feltételezett elkövető ellen, akit védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítottak meg. Ezért a bűncselekményért a szlovák törvények szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Sutaj Estok belügyminiszter korábban elmondta: az elkövető indítékait vizsgálva egyértelművé vált, hogy politikailag motivált cselekményről van szó.

Az ukrán- és háborúpárti merénylő többször rálőtt Robert Fico szlovák kormányfőre szerda délután. Juraj Cintula rendszeresen bírálta Fico háborúellenes politikáját, részt vett háborúpárti és Fico-ellenes tüntetéseken is, és arról beszélt egy videóban is, hogy ez motiválta őt tette elkövetésében is. A következő felvételen jól hallhatóan fejezi ki véleményét: 

Árulók, kollaboránsok, éljen Ukrajna!

Fico állapota stabil, de nem szállítható

Robert Fico kormányfő állapota a rajta elvégzett második – több mint két óráig tartó – műtétet követően stabil, de továbbra is komoly – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, a Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton, írja a Ma7 hírportál. 

A védelmi miniszter kérdésre elmondta: Robert Fico eszméleténél van, s egy rövid ideig beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak. Hozzátette: egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ugyanakkor megjegyezte: a Robert Ficót ellátó orvosi csapat jó munkát végez és teljes bizalmukat élvezi.

Kalinák kérdésre elmondta: 

a kormány politikai irányvonala a merénylet után és Robert Fico állapotára való tekintettel sem változott és nem fog változni, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy „rendet teremtsenek.”

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén (Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.