A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Többször meglőtték a szlovák miniszterelnököt

Lőfegyverrel megsebesítették szerdán Nyitrabányán (Handlova) Robert Fico szlovák kormányfőt – közölte Libos Blaha parlamenti elnökhelyettes. Robert Ficót életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították. A feltételezett tettest őrizetbe vették.

2024. 05. 15. 15:18
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lõfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követõen a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett tettest õrizetbe vették. MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eset a Pozsonytól mintegy százötven kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott, majd támogatóival találkozott. A rendőrség körbezárta a helyszínt. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.

Sajtójelentések szerint a helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A szlovák kormányhivatal sajtóosztályának közlése szerint a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba; az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt oda, és nem Pozsonyba.

A szlovák sajtó azt írja, azóta túl van az életveszélyen, ugyanakkor a következő órák kritikusak lesznek.

Úgy tudni, a támadót azonnal elfogták a rendőrök. Egy hetvenegy éves férfiról van szó, aki a tömegben megbújva nyitott tüzet.

 

Az uniós vezetők is reagáltak

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közleményében azt írta, hogy megdöbbentette a Robert Fico elleni támadás. Ahogy fogalmazott:

Semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy a támadásokat. Gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak.

Olaf Scholz német kancellár a közösségi oldalán úgy reagált: „Mélységesen megdöbbentett a Fico szlovák miniszterelnök elleni gyáva támadás híre. Az erőszak nem létezhet az európai politikában. Ezekben az órákban gondolataim Robert Ficóval, családjával és Szlovákia polgáraival vannak”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Robert Metsola, az Európai Parlament elnöke is határozottan elítélte a szlovák kormányfőt ért merényletet.

Rishi Sunak sokkolónak nevezte a támadást.

Donald Tusk is a közösségi oldalán reagált, de Andrzej Duda lengyel elnök is elítélte a merényletet.

Petr Pavel cseh elnök szerint Fico támadása figyelmeztetés kell hogy legyen, meddig vezethet a társadalom agresszivitása.

„Portugália és a magam nevében szolidaritásomat fejezem ki kollégámnak, Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, és teljes felépülést kívánok neki. A leghatározottabban elítéljük ezt az elfogadhatatlan és barbár politikai erőszakos cselekményt” – írta az X-en Luís Montenegro portugál miniszterelnök.

Ukrajnából és Oroszországból is üzentek

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök támogatásáról biztosította Ficót.

Volodimir Zelenszkij is a közösségi oldalán üzent. Ahogy fogalmazott: mélységesen elutasítja ezt az erőszakos cselekményt a szomszédos ország kormánya ellen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy táviratot küldött a szlovák elnöknek. Azt írta, felháborodással értesült az esetről, és szörnyű bűncselekménynek nevezte azt. 

Robert Ficót bátor és határozott gondolkodású embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki abban, hogy túlélje ezt a nehéz helyzetet. Kérem, hogy tolmácsolják neki a legőszintébb támogatás szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépülést kívánó jókívánságokat

– olvasható a szövegben.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.