Lélekkiegészítőt készített Böjte Csaba a XXI. századi embernek

– A mai ember mindenféle táplálékkiegészítőt használ, hogy okosabb, szebb legyen, jobban álljon a haja, de arra, hogy a lelkünk tisztább és világosabb legyen, arra nem – mondta Böjte Csaba.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 15:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böjte Csabának legutóbb a Füveskönyv című könyve jelent meg, amely „gyógyító gondolatokat tartalmaz, melyek segítenek élni, fénnyel töltik meg a lelket, megvilágítják az elmét”. A könyv ötletéről az Olvastat.hu-nak adott interjúban mesélt Böjte Csaba. Az eredeti elképzelése egy Nagy Könyv volt, a közelgő Eucharisztikus Kongresszus kapcsán, amelyben egy kicsit szó esik Erdélyről, a Szent Anna-tóról, a gyerekekről.

– De jött a világjárvány, elmaradt a találkozó, és végül ez született meg belőle. Szoktam mondani, hogy a mai ember mindenféle táplálékkiegészítőt használ, hogy okosabb, szebb legyen, jobban álljon a haja, de arra, hogy a lelkünk tisztább és világosabb legyen, arra nem. Ezen segít a Gyógynövényes könyv, ahogy szoktam nevezni – mesélte Böjte Csaba.

A Böjte Csaba gondolatait tartalmazó könyvet Csender Levente írta, a fotókat Lettner Krisztina készítette.

Böjte Csaba a XXI. század emberének szánt gondolatait fogyaszthatóbb stílusba öltöztette Fotó: Lettner Krisztina

Együttműködésükről a következőket mondta a ferences szerzetes:

– Én próbálok mindig figyelni a Szentlélek Úristenre. Ha úgy érzem, el kell mennem Nagyváradra vagy Kovásznára, mert baj van, akkor én oda megyek. Amennyiben valaki azt kéri, hogy üljek le vele és beszélgessek, ahelyett, hogy felvigyem a padlásra a ruhákat, nyugtalan leszek, mert nincs sok időm, de ha azt mondja, jön ő velem a padlásra teregetni, akkor ráérek.

Ha valaki ráér, és be tud ülni mellém az autóba, rengeteg időt tud velem tölteni. Leventééknek nem volt más dolguk, beültek mellém az anyósülésre, és míg vezettem, tudtunk beszélgetni. Közben ők láthatták, hogy ez nem elmélet, hanem hús-vér gyerekek, emberek, problémák, és van, amit meg lehet jól oldani, van, amit nem.

Ez is életszagot ad a könyvnek, ami nem egy filozófiai eszmefuttatás, hanem az élet sűrű lüktetéséből született – mesélte az atya.

Ahogy az atya nevezi: Gyógynövényes könyv

Böjte Csaba frappánsan válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen korcsoportnak ajánlja a könyvét.

– A keresztény egyházban az a szép, hogy több mint ötvenezer szent van, a kisgyerektől az aggastyánig minden korosztály képviselteti magát. Meggyőződésem, hogy Krisztus meghirdetett szeretet parancsa felhívás mindenki számára.

Éppen ezért próbálom a gondolataimat a XXI. század embere számára fogyaszthatóbb stílusba öltöztetni, függetlenül attól, hogy farmernadrágban vagy székely vitézkötéses harisnyában, tiroli nadrágban érinti meg a mondanivaló... – mondta a ferences szerzetes.

A teljes interjút itt olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.