Bemutatják a magyar történelmet a pozsonyi csatától ’56-ig

Ősök és hősök címmel történelmi ismeretterjesztő műsorsorozatot indít a Patrióták, amely a magyar múlt nevezetes korszakainak katonáit a korabeli mindennapi életet is bemutatva teszi közismertté. Az Emmi támogatásával megvalósult produkció elkészítésében közel háromszázan vettek részt. A legszélesebb közönségnek szánt filmeket először július 24–25-én a sármelléki Hangárfesztiválon vetítik, ahol személyesen is találkozni lehet majd ezer év katonai hagyományőrzőivel.

Magyar Nemzet
2021. 07. 22. 18:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ősök és hősök című történelmi ismeretterjesztő műsorsorozat a magyar történelem nevezetes eseményeit, korszakainak katonáit úgy teszi közismertebbé, hogy egyben civil életüket is bemutatja, párhuzamba állítva a hősök szerepvállalását mindennapjaikkal.

A produkció célja a hagyományőrzés, a pozitív nemzetkép erősítése és a jövő nemzedékek megszólítása, ugyanakkor az értékőrzés mellett a tradíciók újragondolt formában való átadását is szolgálja.

 

A nándorfehérvári diadalt is bemutatják a Patrióták. Forrás: patriotak.hu

A kisfilmekben beöltözött hagyományőrzők segítségével bemutatják a hajdani fegyverek mellett a hétköznapi használati eszközöket, valamint a korabeli katonai viselet mellett a civil öltözködést is. Az adott korszak, esemény ikonikus alakjai, eseményei mellett előadóművészek segítségével felelevenítik a korszakra jellemző táncokat, zenéket is.

Az Ősök és hősök sorozat a következő történelmi korszakokat dolgozza fel:

A pozsonyi csata (907), keresztesek II. András korában, IV. Béla és a tatárjárás, a nándorfehérvári diadal és a végvári harcosok, Rákóczi katonái és a kurucok, nemzetőrök (1848/49), a limanovai csata (1914), a nyugat-magyarországi felkelés és a Rongyos Gárda, a tordai csata (1944), az 1956-os pesti srácok.

Mivel a produkció üzenetét a legszélesebb közönséghez szeretnék eljuttatni, ezért hagyományőrző programok formájában elviszik magyar fesztiválokra, rendezvényekre. A befogadó esemény programjába beépülve lejátsszák a kisfilmeket, és élő szereplős hagyományőrzők segítségével korhű módon bemutatjuk a történelmi időszakot is.

Nemzetőrök rohama. Forrás: patriotak.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósult Ősök és hősök produkcióval elsőként az ingyenesen látogatható sármelléki II. Hangárfesztiválon találkozhat a közönség július 24–25-én. Emellett az ismeretterjesztő történelmi kisfilmeket folyamatosan feltöltik a Patrióták YouTube-csatornájára is, hiszen a korhű történelmi környezetben játszódó, nemzeti identitást erősítő ismeretterjesztő kisfilmek oktatási segédanyagként is használhatóak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.