Csokonai Vitéz Mihály előtt tiszteleg az SZFE

Kétszázötven évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihály. Az évforduló alkalmából a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) konferenciával, könyv- és színházi bemutatóval, illetve versmaratonnal tiszteleg a felvilágosodás kori irodalom egyik legjelentősebb költője, a magyar drámaírás korai mestere előtt szerdától.

2023. 11. 14. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) együttműködésben a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal november 15–17. között színes programsorozatot szervez Csokonai 250 címmel, amelyen az egyetem mindhárom intézetének – drámaelméleti, színházművészeti, mozgóképművészeti – polgárai közreműködnek.

Az egyes produkciók, a szövegkönyvek, versválogatások és a Tempefői című színmű létrehozásában nagy szerepet kaptak az SZFE színművész, rendező, dramaturg és televíziós műsorkészítő szakos hallgatói, illetve a debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói is.

November 15-én 15 és 18 óra között Versnagyerdő címmel négy helyszínen – a Debreceni Református Kollégiumban, a Debreceni Irodalom Házában, a Csokonai Fórumban és az Egri Borozóban – a fiatal alkotók egy versmaraton során rövidebb versetűdök tarka füzérében mutatják be, hogyan inspirálja őket a 250 évvel ezelőtt született költő. November 16-án 10.00 és 15.45 között 

A kincsek negédes csűre címmel a Csokonai Fórum Simor Ottó Orfeum termében Csokonai életművéről és utóéletéről tart konferenciát a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem előadóinak közreműködésével.

Ezt követően, 16.30 és 17.30 között a Simor Ottó Orfeumban egy kerekasztal-beszélgetés során az érdeklődők megismerkedhetnek az SZFE kiadásában idén megjelent könyvekkel: Theodórosz Terzopulosz rendező Dionüszosz visszatérése, Tadashi Suzuki japán rendező Testben élő kultúra és Eugenio Barba – Nicola Savarese A színház öt kontinense című műveivel. 18.15-től látható a Tempefői című színházi előadás a Csokonai Fórum Kóti termében, Csáki Benedek negyedéves fizikai rendező hallgató – osztályvezetői tanárai Horváth Csaba és Rába Roland – rendezésében, valamint a másodéves prózai színészművész hallgatók előadásában. Osztályvezető tanáraik Funtek Frigyes és Quintus Konrád.
 

A teljes program ITT olvasható.

 

Borítókép: A diákok próbálják a Tempefői című előadást (Forrás: SZFE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.