Farsangi matiné, a kétely felfüggesztése és koreai öltözékek

Elérkezett a február, itt a farsang! A farsang a háromkirályok napjától, január 6-tól hamvazószerdáig tartó időszak, a hagyományos paraszti kultúrában a szórakozás, a felszabadultság és a kevesebb fizikai munkával terhelt hétköznapok ideje. Ízelítő a Néprajzi Múzeum februári programjaiból.

Forrás: MNM2024. 02. 05. 14:00
Fesztovi kétely
Fesztovi kétely foglalkozás a Néprajzi Múzeumban. Forrás: Magyar Néprajzi Múzeum/Incze László Fotó: Incze László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A farsang esetében is érvényes, hogy összeforr benne a gazdasági év racionális tagoltsága, a liturgikus év felosztása és a kapcsolódó hiedelmek, rítusok időzítése. A Néprajzi Múzeum hangtára, archív fotó-, film-, valamint műtárgygyűjteménye felhasználásával készült összeállítás hozzájárulhat az alap- és középfokú oktatásban részt vevő diákok számára a farsangi hagyományok mélyebb megismeréséhez. 

Farsangi Méta
Farsangi méta a Néprajzi Múzeumban. Fotó: Magyar Néprajzi Múzeum/Incze László

Február 10-én izgalmas tematikus foglalkozásra várják a családokat Húzzuk meg a farsang farkát! címen. A programban zenére, táncra, hangoskodásra, mókára, kacagásra, felfedezésre, megismerésre lehet számítani.

Februártól már várja a múzeum az óvodás csoportokat a legújabb, magával ragadó foglalkozásra, A kétely felfüggesztése című kiállításra. Az Árnyékból gyúrjuk, képből írjuk, szoborból meséljük érdekes felfedezést nyújthat a kíváncsi gyerekszemeknek. Zsírkrétás rajzolásban, árnyékok felfedezésében, közös mesélésben, szóval egy igazi kalandban lehet a gyereknek része.

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból kiállítás pedig hamarosan zár. A messzi Koreából érkezett gyűjteményt bemutató időszaki tárlat már csak február 18-ig látogatható. Az érdeklődőknek ajánlott a kiállításhoz kapcsolódó programokat is figyelemmel követni, hogy akár egy kurátori tárlatvezetésen is részt tudjanak venni, mielőtt a különleges műtárgyak visszatérnek a Szöuli Történeti Múzeumba. 

 

Borítókép: Foglalkozás a Néprajzi Múzeumban (Fotó: Magyar Néprajzi Múzeum/Incze László)




 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.