Különleges programok a Néprajzi Múzeumban a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napja alkalmából izgalmas foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel várja látogatóit csütörtöktől a Néprajzi Múzeum.

2024. 01. 15. 18:30
Néprajzi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ebből az alkalomból a Néprajzi Múzeum január 21-én, valamint az azt megelőző és követő napokban különleges programokkal várja látogatóit.

A Néprajzi Múzeum különleges kiállításának részlete. Fotó: Néprajzi Múzeum/Incze László

Január 18-án délután kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című időszaki kiállításban. A február 4-én záruló tárlat középpontjában a legendás kutató Erdős Kamill (1924–1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kevésbé kutatott kézirataiból, magnószalagjaiból kibomló történetei állnak. A kiállításhoz kapcsolódóan január 21-én, délelőtt Méta Matiné címmel családi foglalkozást szerveznek, amelyen a tárlat helyszíneiről és szereplőiről írhatnak, rajzolhatnak képregényt a résztvevők. 

Vasárnap délután ugyanehhez a kiállításhoz kapcsolódik Schleicher Vera kurátor tematikus tárlatvezetése és a Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés Roby Lakatossal, Lisztes Jenővel, Szomora Zsolttal a kávéházi cigányzenei kultúráról mint nemzeti örökségről. Az eseményen a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítják az esemény középpontjába.

A múzeumban január 23-án a török hódoltság korának kerámiaművészetéről lesz szó. A programon kiderül, milyen gyökerekre tekint vissza a XIX. század második felében szárnyra kapó népművészet. Az ugyancsak hamarosan záruló, a múzeum legújabb műtárgyait, műtárgyegyütteseit bemutató Zárvatermő című kiállításhoz fűződő előadás a XVI–XVIII. századi hódoltsági kerámiatörténetet, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be.

Január 24-én 16.30-tól kurátori tárlatvezetést tartanak A koreai stílus című kiállításban. A Szöuli Történeti Múzeum budapesti időszaki kiállítása a dél-koreai főváros történetét és modern mindennapjait mutatja be, többek között az öltözködés és a lakáskultúra változásán keresztül. Az Éjszakázz a Múzeumban! programmal január 26-án várják a látogatókat. 

Január 27-én délelőtt A fotókon túl: romák és janomami indiánok címmel a Néprajzi Múzeum két időszaki kiállítását összekötő rendhagyó kurátori tárlatvezetést tartanak a holokauszt nemzetközi emléknapján. Az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek, valamint az Indiánok, lelkek, túlélők című kiállítások fotói magyarországi roma és brazíliai janomami indián közösségeket ábrázolnak. A képeket két, alapvetően eltérő szemléletű és indíttatású fotós készítette két különböző földrészen. A két kiállításban azonban mégis felfedezhetők közös vonások, párhuzamosságok: a képeken ábrázolt emberek kiszolgáltatottsága, a fotósok érzékenysége és – bár a kiállított fotókon közvetlenül nem jelenik meg – a holokauszt: a zsidó és roma emberek szisztematikus népirtása. A tárlatvezetés e rejtett párhuzamosságot keresi meg és fedi fel a két kiállításban a holokauszt nemzetközi emléknapján.

A Néprajzi Múzeum állandó tárlatai mellett öt időszaki kiállítással, valamint az azokban elmélyülést kínáló tárlatvezetésekkel várja a látogatókat.

Borítókép: Az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.