Kulturális programok: mutatjuk, hova menjen a hosszú hétvégén!

Kimozdulna a hétvégén? Nézze meg válogatásunkat, amelyben összegyűjtöttünk néhány budapesti kulturális programot. Családoknak szóló kül- és beltéri rendezvények, kézműves-foglalkozások és zenei élmények – az biztos, ezekben nem lesz hiány a húsvéti időszakban.

2024. 03. 28. 13:00
CM20240325_Tojásfa_Téglás_húsvét_HAON (21)
A téglási Városháza előtti almafa tojással díszitve. Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat és húsvéthétfő az Operában

Az ünnepi időszak alatt sem maradunk Opera-élmények nélkül, hiszen a Magyar Állami Operaház a korábbi évekhez híven idén is megörvendezteti a közönséget számos előadással. Nagycsütörtökön Bach Máté-passiója, nagypénteken és húsvét napján Wagner Parsifalja, nagyszombaton és húsvéthétfőn a Húsvét Mascagnival című program részeként a Messa di Gloria és a Parasztbecsület koncertszerű előadása csendül fel az Andrássy úti Ybl-palotában.

húsvéti programok Skanzen
Locsolók a skanzenben (Forrás: skanzen.hu)

Húsvét a skanzenben

Budapest környékén a szentendrei skanzen vasárnap tavaszváró mulatsággal kelti életre a régi falusi húsvéti hagyományokat: vasárnap és hétfőn locsolkodás és hímes tojás várható, de lesz bábszínház, mesemondó, sőt koncert is! 

A helyszín színes programokban bővelkedik egészen március 28-tól április 7-ig, a tavaszi szünet időszaka alatt, melyeken mind a húsvéti, mind pedig a húsvétot követő szokások megjelennek. 

„A portákon a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a tavaszi népszokások egyaránt megjelennek. Belecsöppenhetünk az ünnepkör hangulatába, megkóstolhatjuk ízeit, megfesthetjük színeit. Mesék, koncertek, kézműveskedés várja a látogatókat. Az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, a tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak, amelyhez számos hiedelem, népszokás kapcsolódott” – olvasható a szentendrei skanzen holnapján. 

 

Állatkerti kalandok 

A Fővárosi Állat- és Növénykertbe való látógatás kiváló családi program tud lenni. Nagypéntek és húsvéthétfő között állatos élményprogramokkal – például fókashow, pingvinetetés, merüléses etetés –, tojásvadászattal, illetve előadásokkal készül az állatkert. 

Húsvét Újbudán

Március 30-án családi és gyermekprogramoktól zsúfolt a B32 Galéria és Kultúrtér naptára. Reggel 10 órától hellobotanikával tojásfestés, de pecsétkészítő és print workshopt is lesz, 11.30-tól pedig Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi műsora szórakoztatja majd a közönséget, majd linzer, sőt tavaszi virágbox készítésében lehet majd elmélyedni. 

A rendezvény ingyenes, azonban némely foglalkozás előzetes regisztrációhoz között. Az Újbudai húsvét részeként számos más kulturális helyszín várja a látogatókat. 

 

Mozgásra fel!

Szombaton a Városligetben a futásé lesz a főszerep, ugyanis húsvéti tájfutásra invitálják a szervezők a Liget+ tagokat, a mozogni vágyó kicsiket és nagyokat. Három különböző pályán lehet futni (egy kilométer, két kilométer, mátrix), a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A tájfutás egyszerre nyújt fizikai és szellemi kihívást, a befutók pedig csokoládét kapnak a sikeres pályateljesítést követően. A két kilométeres távot választók egyedi éremmel is gazdagodhatnak. 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.