Sanzonok jazzes hangzással

Orbán Bori és a Valami Swing együttes Chanter la vie, l’amour című lemeze mutatkozik be péntek este az Udvari Kamaraszínházban. Orbán Bori egyedülálló zenei stílusa, a sanzonos, Édith Piaf-os, különleges hangja és a Valami Swing sajátos, gypsy jazzes, virtuóz hangzásvilága régi és új dalokat szólaltat meg, felidézve egy letűnt világ morzsáit is.

2024. 04. 25. 8:00
sanzon
Orbán Bori sanzont énekel. Fotó: Ruzsa István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sanzon, jazz, swing és manouche hallható Orbán Bori és a Valami Swing koncertjén, együttműködésük lassan egy évtizedes, új lemezükre a kedvenc közös dalaikat válogatták össze. Az este folyamán az ismert francia dallamok közül felcsendül a Sous le ciel de Paris, a La vie en rose és Zaztól a Je veux is. 

– Az a különlegessége a koncertnek és a lemeznek, hogy jazzes hangszerelésben hangzanak el a leghíresebb francia sanzonok – árulta el Orbán Bori.  

Jazz-ének szakon végeztem én is eredetileg a váci konzervatóriumban, a francia sanzonokat a jazzénekléssel párhuzamosan kezdtem el tanulni.  A koncerten beszélni is fogok a dalokról, amelyek többnyire a szerelemről, az életről szólnak.

A Valami Swing tagjait Django Reinhardt, a gypsy jazz, jazz manouche, swing szeretete hozta össze, de hamar feszegetni kezdték a műfajok kereteit, és létrehozták saját stílusukat, amelyet úgy hívnak: hot jazz & cool swing. A zenekar tagjai: Louis Reincke (nagybőgő), Kádár Dávid (ritmusgitár), Makk András (szólógitár), Babindák István (klarinét). A koncerten meghívott vendégként zongorán kísér Orbán Bori állandó zenei partnere, Pánczél Kristóf. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.