Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A magyar gyerekek ráijesztettek az angol sztárokra

A magyar labdarúgó-válogatott hatvan év után először legyőzte Angliát szombat este. Ami történelmi győzelem itt, az történelmi vereség ott. A brit sajtó mégsem ezzel foglalkozik, hanem a Puskás Arénában helyet foglaló magyar gyerekekkel, akik a leírtak szerint szinte huligánhangulatot teremtettek. Na, persze.

Magyar Nemzet
2022. 06. 05. 8:00
Fotó: Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Izzott a levegő, parázs volt a hangulat” – emeli ki az 1-0-s magyar győzelemmel véget ért mérkőzésről szóló beszámolójában a Daily Mail. Mint ismert, a Puskás Arénában eredetileg zárt kapus mérkőzést rendeztek volna, ám az UEFA szabályai szerint 14 év alatti gyermekek belépést nyerhettek a találkozóra. Így harmincezer gyerek (némi szülői felügyelettel) foglalt helyet a lelátón.

S akkor ismételjük meg: „Izzott a levegő, parázs volt a hangulat”.

Az angol sajtó általános narratívája szerint a csapatukat hatalmas hátrány érte, mert mégis szurkolók (gyerekek) előtt kellett futballozniuk. A jelek szerint tehát a harmincezer magyar gyerek megfélemlítette a Premier League rangadóihoz szokott angol sztárokat. Érdekes.

A brit sajtó néhány címe a mérkőzésről:

  • Kigúnyolta a térdelő angol játékosokat a többségében gyerekekből álló magyar tömeg – BBC
  • A többségében gyerek magyar közönség kifütyülte a térdelő angolokat Budapesten, kihasználva egy kiskaput a büntetésben – Daily Mail
  • Anglia gyerekek előtt botlott meg váratlanul a Katar felé vezető úton – Guardian
  • Iskolások fütyülték ki az angol sztárokat, miközben a rasszizmus ellen tüntetve térdeltek – The Sun
A félelmetes magyar gyerekek nagy hangzavart csaptak Fotó: The Guardian

A jelek szerint az angol újságírókat a magyar gyerekek reakciója jobban érdekelte, mint az, hogy a válogatottjuk 18 hónap után először vereséget szenvedett. Legalábbis szinte az összes cikk jelentős hányadát a meccs elején hallható néhány másodperc tette ki a 90 perc helyett.

„Ha Angliának rossz napja volt, akkor az UEFA-nak még rosszabb. Egy komédiát vitt színpadra szombat este. Nincs rá jobb szó. A magyar szurkolók korábbi rasszista viselkedése miatt zárt kapus meccsre készültünk, de ebből egy vicc lett. Üres stadion? 

Az UEFA által nyitva hagyott kiskapu miatt több tízezren voltak a stadionban. A többségük iskolás volt, de kísérte őket néhány ezer felnőtt is. Izzott a levegő, parázs volt a hangulat.

Egyedül az angolokat büntették meg, akik nem juthattak be a meccsre. Hogy még nevetségesebb legyen az egész, a gyerekek az angol himnusz tiszteletteljes végighallgatása után hangosan kifütyülték az angolokat, amikor a rasszizmus elleni tiltakozásként térdre ereszkedtek a kezdés előtt” – írta a Daily Mail, amely szerint ez a meccs nem büntetés volt a magyar válogatottnak, hanem örömünnep.

Nem volt menekvés az angoloknak

„A hangos közönség tisztelettel viselkedett a két himnusz alatt, ezért is volt látványos, hogy utána az angol válogatott rasszizmus elleni gesztusa ilyen ellenséges fogadtatást kapott egy ennyire fiatal publikum körében. Az angol labdarúgók gyorsan talpra álltak, de nem volt menekvés a füttyszó elől. Ironikus, hogy a magyarokat sújtó büntetés, a zárt kapu, éppen azért született, hogy elrettentse a szurkolókat a rasszista viselkedéstől” – értekezett a BBC.

„Elképesztően hangos volt a közönség. Tisztán hallatszott a stadionban, hogy iskolások ezrei fütyültek. Furcsa hang volt, mert legfeljebb tizennégy évesek lehettek a stadionban, éppen ezért magasabb volt a hangfekvés, mint amilyent ilyen esetekben megszoktunk” – vélekedett a Sky Sports tudósítója.

A Guardian amiatt panaszkodott, hogy harmincezren lehettek a stadionban, miközben zárt kapus mérkőzést kellett volna rendezni.

Semmit sem von le a magyarok érdemeiből

„Ha a fiatalok ezrei nem fütyülték volna ki Gareth Southgate játékosait a meccs előtti térdeléskor, akkor a szalagcímek az utóbbi évek legrosszabb angol teljesítményéről szólnának – vallotta be a The Sun. – Ugyan a történtek rossz szájízt hagynak, de semmit sem vonnak le a magyar csapat sikerének értékéből, hiszen hatvan év után először győzte le Angliát.”

Ha lehámozzuk a körítést, sok kritikát is kapott Gareth Southgate csapata a teljesítménye miatt. A The Sun szerint ez a produktum kevés lesz a katari vb-n, a BBC véleménycikke szerint pedig az angol válogatott olyan volt Budapesten, „mint egy lemerült akkumulátor, amely megpróbált életre kelni”.

Borítókép: Gyerekek szurkoltak a magyar–angolon (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.