James Bond magyar fegyvermesterei: világklasszis sportlövőink beletrafálnak

Világklasszis sportlövőink már javában készülnek a párizsi olimpiára. Péni István és Pekler Zalán izgatottan várja a nyári ötkarikás játékokat, és az egyik edzésen mi is betekinthettünk a sportlövészet rejtelmeibe. A szabályokon kívül az elsőre kissé furcsának tűnő öltözékkel, a fegyverekkel és a lőszerrel kapcsolatban osztottak meg kulisszatitkokat, de később fény derült a két lövész kedvenc hobbijára és természetesen az éremesélyekről is ejtettek néhány szót.

2024. 04. 30. 5:30
Péni István
Péni István babonából az olimpiára valószínűleg lecseréli a versenyruháját Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek hangulatban indult az olimpiára készülő Péni István és Pekler Zalán edzése a Fehér úton működő Nemzeti Lőtéren, de ahogy a két sportlövő felvette a versenyöltözetet, már a feszült figyelem és koncentráció ült ki arcukra.

PEKLER Zalán, sportlövészet, olimpia, Péni István, fegyver
Pekler Zalán tavaly Krakkóban az Európa-játékokon négy számban is győzött. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A huszonhét éves Péni István harmadik olimpiájára készül, a korábbi kettőn is erős eredményeket ért el, de világ- és Európa-bajnokként az ötkarikás érem még hiányzik a gyűjteményéből. A magyar sportlövő elárulta, hogy a versenyek nemcsak mentálisan, de fizikálisan is megterhelőek.

Modern páncél, ami nem az ellenségtől véd

– Tíz méteren állva egy óra tizenöt percünk van hatvan lövést leadni. Ötven méteren három testhelyzet van: húsz lövés térden, húsz lövés fekve, és végül ismét húsz állva, és erre másfél óránk van – árulta el Péni, miközben az 5,5 kilogramm súlyú fegyverét tartotta a vállán.

A kívülállóknak megakadhat a szemük a furcsa öltözéken, amelyben olyan nehézkesen mozognak a sportlövők, mintha páncél lenne rajtuk. Erről is megtudhattunk néhány részletet.

– Vászon anyagból készült, amiben hasított bőr és gumipanelek vannak. Megkönnyíti a sportlövők dolgát, hogy mozdulatlanul álljanak egy helyben. Ez egyfajta külső váz, és a verseny alatt a ruhára is szigorú szabályok vonatkoznak – magyarázta a magyar sportlövő, aki hozzátette, hogy a gyártó egyéni méretre szabja az öltözékeket.

A puskák márkája a James Bond filmekből lehet ismerős, mivel a 007-es ügynök is Walther típusú fegyvert használ.

Közös hobbi – na, de mi?

Érdekesség, hogy a versenyek nem egyből kezdődnek, a sportlövőknek hagynak némi időt, hogy a merev testhelyzetet megszokják a lőállásban.

– Kell néhány perc, az izmaink miatt is. Másrészt mindenhol mások a fényviszonyok, így a puskát is kalibrálnunk kell még, mielőtt lövünk – mondta el Péni.

A régi papírlapokat ma már digitális technológiájú céltáblák helyettesítik.

A huszonhárom éves Pekler Zalán szerint bármennyire is sikeres egy felkészülés, a versenyeken lehetnek hullámvölgyek.
– Egyénfüggő, hogy ki miképp kezeli a mentális fáradtságot, én kisebb szünetet szoktam tartani a lőállásban – árulta el a komáromi sportoló, aki a legújabb közös hobbijukról is ejtett pár szót.

Hogy mi az, kiderül a filmből. Annyit elárulunk, a Liverpoolnak is van benne szerepe.

– A kínai versenyzők mellett India nagyon erős nemzetnek számít sportlövészetben, náluk egy verseny több hétig tart. Nagyon sok új ázsiai ország tűnt fel, és szerzett világversenyeken érmeket, de remélem Párizsban magyar lövész állhat majd a dobogó valamelyik fokán – nyilatkozta Péni István az olimpiáról.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.