Nem Szoboszlai, nem Sallai, mégis ritka bravúr a magyar futballban

Gazdag Dániel megint gólt szerzett az Egyesült Államok profi labdarúgó-bajnokságában (MLS), és ezzel a magyar futballban ritkán látott bravúrt ért el: ő lett az amerikai Philadelphia Union történetének a gólrekordere. Lehet, hogy Szoboszlai Dominik és Sallai Roland a jelenkori magyar futball két legjobb támadója, de amit Gazdag elért, az páratlan a légiósaink között.

2024. 05. 01. 12:16
Gazdag Dániel
Gazdag Dániel nem állt le a gólszerzéssel. Forrás: Philadelphia Union
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdára virradóra a Philadelphia Union hazai pályán 3-2-es vereséget szenvedett a Seattle Sounders elleni meccsen, amelyet eredetileg még márciusban rendeztek, ám akkor egy vihar miatt félbeszakadt mindössze hatpercnyi játék után. A meccset most fejezték be, és ezúttal a Seattle kezdett viharosan Philadelphiában, hiszen az első félidőben már 3-0-ra vezetett. vezérletével innen próbált felállni az Union, amely a szünet után hamarosan, két perc alatt két gólt szerzett, a másodikat a magyar válogatott támadója fejelte.

MLS: Real Salt Lake at Philadelphia Union
Gazdag Dániel nagy formában az Egyesült Államokban. Fotó: Caean Couto

A hátralévő bő félórában azonban egyenlíteni már nem tudott a Gazdag Dánielt végig a pályán tartó Union, amely a legutóbbi három meccsén mindössze egy pontot szerzett, így visszacsúszott a hetedik helyre a Keleti főcsoportban az MLS-ben.

A nyomába eredő Gazdag gólrekordja

A vereség ellenére örömre is lehetett oka Gazdag Dánielnek, aki egyrészt az idénybeli nyolcadik bajnokiján már a hatodik találatát jegyezte, és ezzel holtversenyben a hatodik helyen áll az MLS góllövőlistáján, amelyet jelenleg kilenc találattal Lionel Messi vezet.

Ennél történelmileg is jelentősebb tény, hogy Gazdag lett a Philadelphia Union új gólrekordere. A 2021-es érkezése óta már 57 gólt szerzett a csapat színeiben, és ezzel megdöntötte Sébastien Le Toux nyolc éve fennálló klubcsúcsát.

Olyan, hogy egy magyar futballista külföldön élvonalbeli klubnak a gólrekordere, nagyon ritkán történik. Persze a Premier League-ben vagy a Bundesligában magasabb szinten futballozik, ahol sokkal nehezebb hasonlót végrehajtani, ráadásul Gazdag dolgát az is „megkönnyítette”, hogy a Philadelphia fiatal együttes, 2008-ban alapították, tehát nincs nagy múltja, sok régi gólvágója. Mindezeket figyelembe véve is, amit Gazdag elért, az páratlan bravúr.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.