Az osztrák császárnéról szóló dráma nyerte a londoni filmfesztivál fődíját

Erzsébet osztrák császárné életének egy évét bemutató Fűző című dráma nyerte a BFI Londoni Filmfesztivál fődíját – számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Forrás: MTI2022. 10. 17. 11:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák Marie Kreutzer rendezte film újszerűen mutatja be, hogyan igyekszik szabadulni egy nő a tőle elvárt szereptől. Az alkotás a Vicky Krieps alakította uralkodónő 1877-es évéről szól, Erzsébet a 41. születésnapjára készül. A szépségéről híres császárné fuldoklik a Habsburg-udvar fülledt légkörében, kétségbeesetten lázad, utalva más nőalakokról szóló történelmi filmekre, többek között a Spencerre vagy a Marie Antoinette-re.

Az első nagyjátékfilmnek járó Sutherland-díjat a chilei Manuela Martelli nyerte el az 1976 című alkotásért, amely Chile Augusto Pinochet alatti rémálmait láttatja új perspektívából. A thriller középpontjában Carmen áll, aki tengerparti házához utazik, hogy ellenőrizze a felújítást, a család papja azonban arra kéri, vigyázzon arra a fiatalemberre, aki ott rejtőzött el.

A londoni fesztiválon idén 164 játékfilmet vetítettek, közülük 24 debütált. Az idei volt Tricia Tuttle fesztiváligazgatói megbízatásának utolsó éve. „Abban a tudatban vállaltam a feladatot, hogy hiszek a kulturális megújulásban” – mondta Tuttle.

 

Azért jöttem, hogy gyorsan keltsek hatást, több embernek nyissuk meg a fesztivált, majd adjuk tovább a stafétabotot

 

– tette hozzá.

Idén tíz másik brit városban is tartottak vetítéseket, ezenkívül húsz film a fesztivál streamingplatformján is látható. Mindez a rendezvény jelentős növekedését jelzi a Covid–19 évei alatt történt változások után.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Grierson-díjat az indiai Saunak Sennek ítélték oda All That Breathes című, az ember és a természet kapcsolatáról szóló alkotásért.

A nagyjátékfilmek közönségdíját Lisa Selby, Rebecca Hirsch Lloyd-Evans és Alex Fry nyerte a Blue Bag Life című alkotásért, a rövidfilmek közönségdíját Ade Femzónak ítélték a Drop Outért.

A nyerteseket a zsűrielnökök jelentették be a vetítések utolsó napján, vasárnap, online ceremónián. A fesztivál október 23-ig streamingplatformján folytatódik, ahol húsz alkotás tekinthető meg, köztük az 1976 és a Drop Out is.

Borítókép: pillanatkép a Fűző című filmből (Fotó: YouTube/IDC Films)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.