idezojelek

Folytatódik a nagykovácsi keresztállítás drámája

Ez az ügy a civil ernyő mögé bújó, nagy valószínűség szerint a jövő júniusi önkormányzati választásokra történő felkészülésről szól.

Miklósi Klára avatarja
Miklósi Klára
Cikk kép: undefined
Fotó: Magyar Nemzet Archív

A Telex nevű internetes hírportál november 16-án Tenczer Gábor írásával reagált Menczer Tamás témával kapcsolatos korábbi videójára és az én november 8-án, a Magyar Nemzetben megjelent írásomra.

Az előzmények kötelező rövid összefoglalása: Nagykovácsi közvetlen környékének egyik legszebb, legmagasabb pontján évekkel ezelőtt ismeretlen „tettesek” felállítottak egy fakeresztet. A kereszt több mint tíz éve senkit nem zavart, vagy ha igen, nem jutott az itt lakók tudomására. 

Augusztus 19-én a fakeresztet elégették, másnapra egy maroknyi hamu maradt belőle. Ez a pusztítás minden jóérzésű helyi és nem helyi lakost szíven ütött, ilyen vandál cselekedetre itt még nem volt példa.

Az önkormányzat, a helyi KDNP és a Fidesz a templomi közösség adománygyűjtésével és Menczer Tamás parlamenti képviselőnk teljes támogatásával elkészült az új kereszt, aminek visszaállítására hivatalos engedélyt is kaptunk. Minden készen állt a normális rend helyreállítására. De a visszaállításról egyelőre le kellett mondani, mert Vojczek Judit természetvédelmi aktivista feljelentette a kormányhivatalt, ezért bírósági eljárás indul. Tenczer Gábor írásából kiderült egy új információ: Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója nem magától avatkozott közbe, őt Nagykovácsiból levélben keresték meg, amire ő válaszlevelében jelezte, hogy természetvédelmi szempontok alapján nem támogatja a kereszt visszaállítását, de innen egy bírósági feljelentésig hosszú az út.
 

Ez az ügy első hallásra a természet védelméről szól, de egy fakereszt semmilyen kárt nem okoz a természetben. Ha ez így lenne, akkor százával, ezrével kellene eltávolítani ki tudja, milyen meseszép helyekről a kereszteket.

Kik azok, akik kezdeményezték ezt a végül bírósági feljelentésig fajuló kampányt? 2019-ben, a legutóbbi önkormányzati választásokon polgármesterjelöltként indult Kósa Emőke, az általa javasolt képviselő-testületben szerepelt Vojczek Judit is. 

Az Összekovácsoló nevű, magukat függetlennek nevező csapatot Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Cseh Katalin, Szél Bernadett, Ujhelyi István és Bárány Balázs, Solymár akkori ellenzéki polgármesterjelöltje támogatta

 (aki végül nem nyert). Eszmei, politikai támogatást attól fogadunk el, akivel egy hajóban evezünk, akivel eszmei közösséget vállalunk. Senki nem állította, hogy Vojczek Judit naponta együtt kávézik Dobrev Klárával, de hogy elfogadta mások mellett az ő politikai támogatását is, tény. Ugyanezt tette Kósa Emőke polgármesterjelölt és az általa javasolt képviselő-testület.

Ez az ügy a helyi közhangulat gerjesztéséről, civil ernyő mögé bújó, nagy valószínűség szerint a jövő júniusi önkormányzati választásokra történő felkészülésről szól.

A helyi katolikus templomban már megáldott új kereszt és a normális rend helyreállításának a reménye tart össze bennünket. A másik oldalon a bírósági feljelentés terhével vagy örömével (?) kell megbirkózni.

A szerző a nagykovácsi Fidesz alelnöke

Borítókép: Az augusztus 19-én ismeretlen tettesek által elégetett nagykovácsi kereszt (Fotó: Magyar Nemzet-archív)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.