Szijjártó: Ha a háborúpárti erők megtarthatják pozícióikat, akkor a háborús helyzet fennmarad

Az európai politikai vezetők háborús pszichózisban szenvednek, felelőtlen nyilatkozataik és döntéseik a háború továbbterjedésének veszélyét hordozzák.

Forrás: MTI2024. 05. 03. 19:34
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a háborúpárti erők megtarthatják pozícióikat, akkor azzal kell számolni, hogy a háborús helyzet hosszú évekig fennmarad – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Vácon pénteken, a Fidesz–KDNP választási gyűlése előtt újságíróknak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, rendkívüli helyzet van Európában, olyan helyzet, ami az európai emberek döntő többsége számára abszolút újdonság: háború van Európában. Ez a háború a szomszédságunkban zajlik, és rendkívüli veszélyeket tartogat egész Európa, benne Magyarország számára; minél közelebb van egy ország a háborúhoz, annál nagyobb kockázatot jelent számára a háború továbbterjedésének lehetősége – tette hozzá.

Figyelmeztetett arra, hogy az európai politikai vezetők háborús pszichózisban szenvednek, felelőtlen nyilatkozataik és döntéseik a háború továbbterjedésének veszélyét hordozzák.

Egészen őrült álláspontokat is hallhattunk, nemcsak európai katonák Ukrajnába küldéséről, hanem már atomfegyverek telepítéséről is – jegyezte meg a miniszter.

Leszögezte: ha csak még egy európai ország belekeveredik ebbe a háborúba, akkor az világháborús fenyegetéssel fog járni, mert az érintett állam minden bizonnyal NATO-tag lesz, és ha egy NATO-tag közvetlen konfliktusba kerül Oroszországgal, annak nyilvánvaló következménye egy újabb világháború kirobbanása.

Június 9-én az európai választópolgárok döntést hozhatnak: háborút akarnak-e vagy békét. Egy felelősségteljes döntéssel elejét vehetik a világháborús és atomháborús fenyegetéseknek – jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzáfűzte, Magyarország áll ki egyedül egyértelműen a béke mellett, és a magyar emberek békepárti döntése hatalmas támogatást adhat a háborús nyomásgyakorlással szemben.

Magyarország az elmúlt két esztendőben egy szomszédban zajló háború minden következményével szembesült, a háborús infláció miatt az ország energiaszámlája több mint tízmilliárd euróval megnőtt, mert a brüsszeli válasz a háborúra teljes mértékben kudarcba fulladt – folytatta a miniszter.

Közölte: mind az Európai Unió, mind a NATO ötéves pénzgyűjtési és finanszírozási tervvel készül háború esetére, sok tíz milliárd eurót akarnak beleönteni a háborúba. Ennek megakadályozásához békepárti képviselőket kell küldeni az Európai Parlamentbe; Magyarországon a béke ügyét egyedül a Fidesz képviseli, a háborúpárti szavazatokat pedig a baloldal várja – hangoztatta Szijjártó Péter.

A választási gyűlésen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője felidézte: Vácon a baloldali képviselők nevetgélve szavazták le a békepárti határozatot, a baloldali polgármester arról beszélt, hogy multikulti kisvárost akar létrehozni, de a legnagyobb léptékű beruházás ebben a ciklusban a polgármester családilakópark-építése volt, első polgármesteri utasítása pedig a szájzárrendelet, amelynek értelmében a városházát csak az ő előzetes írásbeli engedélyével lehet bírálni.

Rétvári Bence bemutatta a kormánypárti polgármesterjelöltet, Imre Zsoltot. Úgy vélekedett, a váciak változást akarnak, ezt jelzi az is, hogy míg a jobboldal négy óra alatt gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat, a baloldal tíz nap alatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.