Akcióterv készül az idősek támogatására

Hornung Ágnes emlékeztetett: a kormány több intézkedést is hozott már az elmagányosodás ellen.

Forrás: MTI2023. 10. 02. 10:27
null
Nyugdíjasok illusztráció Velencei tó, Budapest Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány szövetséget kötött az idősekkel – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az idősek világnapja alkalmából. Hornung Ágnes a Kossuth rádió reggeli műsorában felidézte: a kormány 2010-ben elhatározta, hogy a családokat, köztük az időseket helyezi a középpontba, és azóta sok olyan intézkedés született, amely őket segíti többek közt a testi-lelki aktivitásuk és a jólét megőrzésében is.

A kormány intézkedései – mint például a nagyszülői gyed és a Nők 40 program – abban segítenek, hogy az idősek aktív részesei lehessenek a családnak

– mondta az államtitkár, aki az elmagányosodás mellett a demenciát is súlyos problémának nevezte. – Magyarországon már 250 ezer ilyen beteg van, de a betegség a családtagokat is beleértve mintegy egymillió embert érint. A betegséget gyógyítani nem lehet, ezért a legfontosabb a korai felismerés, illetve az aktivitás minél további megőrzése – hangsúlyozta. Rámutatott, még 

az év vége előtt a kormány elé kerülhet az úgynevezett demencia-akcióterv, amelyben azokat az információkat foglalják össze, amelyek segíthetik a betegeket és a családtagjaikat.

 – Az idősek nélkül nem lenne jelenünk, tehát nagyon fontos, hogy támogassuk őket minden élethelyzetben. Ezt szolgálja a nyugdíjkorrekció is, amikor az infláció éves mértékével korrigáljuk a nyugdíjakat. Az év elején ezt már megtette a kormányzat, most pedig 

újra 3,5 százalékkal emelkednek a juttatások 

– közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy a korrekciónak köszönhetően minden nyugdíjas novemberben az októberi nyugdíjához képest magasabb nyugdíjat kap januárig visszamenőleg, ami az átlagnyugdíjnál több mint 78,5 ezer forintot jelent.

Hornung Ágnes megemlítette, hogy november végére szerveznek egy konferenciát, amely a generációk közötti együttélésről szól, de fontosnak nevezte azt is, hogy egyedi támogatásokkal segítenek civil szervezeteket, amelyek időseknek szóló programokat szerveznek. Példaként említette a Gyaloglóklub programjait, illetve azokat a szociális foglalkozásokat, amelyeket az Idősbarát önkormányzat díjjal elismert helyhatóságok tartanak, így küzdve az idősek elmagányosodása ellen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.