Újabb, még erősebb földrengések is lehetnek a borsodi régióban

A hétfői földrengésnek még megérezhetik az utóhatásait a borsodi lakosok, azonban Szlovákia és Ukrajna is jobb, ha felkészül.

Forrás: BOON, Kárpáthír2023. 10. 10. 18:41
földrengés Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem zárhatók ki újabb rengések a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei régióban – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportálnak Pecsmány Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának tudományos munkatársa.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, hétfőn – többek között – Borsod-Abaúj-Zemplénben is földrengést észleltek az emberek, elárasztották az ezzel kapcsolatos posztok a közösségi oldalakat. A bejegyzésekhez özönleni kezdtek a kommentek, volt, aki azt írta, hogy 

minden csillár mozgott a lakásukban, és a kutyáik is megijedtek.

Pecsmány Péter ismertette: a rengés úgynevezett sekélyfészkű volt. Szerinte a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy 11 és fél kilométeres mélységben volt a rengés hipocentruma. Hozzátette: döntően feltolódásos jelleget mutat a fészekmechanizmus alapján.

– A tegnap esti földrengés a Északkeleti-Kárpátok Flis és Pienini-szirtövezetének határán pattant ki – mutatott rá. Hozzátette:

a rengés okát a lemezek mozgásában kell keresni.

A Kárpát-medence aljzatát a litoszférának két töredéke alkotja, amelyek a földtörténeti közelmúltban (körülbelül 15-20 millió éve) kerültek egymás mellé, és jelenleg is mozognak.

Ennek a mozgásnak az oka, hogy az Afrikai kőzetlemez és annak egy töredéke, az úgynevezett Adriai-tüske északi irányba mozog, és ütközik az Európai platformmal, ami jelentős feszültség-felhalmozódáshoz vezet, és ez a feszültség földrengések formájában oldódik ki – magyarázta a szakártő.

De nem csak Magyarországon mozdult meg a föld: a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának bejegyzése szerint október 9-én este 5,2-es magnitúdójú földrengés keletkezett Szlovákiában, Kassától mintegy hatvan kilométerre. A földmozgást több magyarországi településen is érezték.

 

Kárpátalján is lehetett érezni

Egy 5,5-ös erősségű földrengés volt 18 kilométeres mélységben, és jelentős távolságból is érezhető volt, még Lembergben is – mondta Olekszandr Kendzera. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Geofizikai Intézetének igazgatója hozzátette: Kárpátalján, különösen Ungváron, a mennyezet csillárjai is kilengtek.

De érdemes megjegyezni, hogy az ilyen földrengések csak a rengés epicentruma közelében, azaz Szlovákiában veszélyesek. Bár Kárpátalja területén is előfordultak korábban földmozgások. Ez egy olyan zóna, amely számos földrengést megélt már

 – magyarázta a szakértő.

Hozzátette: a földrengés nem jelentett veszélyt Lemberg és Kárpátalja térségének településeire és városaira.

A Kárpáthír arra is figyelmeztetett, hogy nem zárhatók ki újabb földmozgások a térségben.

Nincs veszély, de erősebb földrengések is előfordulhatnak ezen a területen. Megismétlődésük nagyon valószínű, mert már voltak ezen a területen, a szeizmikus rengések intenzitása elérte a 7 pontot. Ezért az ismétlődés valószínűsége lehetséges

– jelentette ki Kendzera, aki azt tanácsolja, hogy földrengés esetén mindenki őrizze meg a nyugalmát, és vonuljon biztonságos helyre, távol az épületektől és a veszélyes tárgyaktól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.