Földrengés volt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében

A legtöbb bejelentés eddig Miskolcról érkezett, de földmozgást jeleztek Vásárosnaményból, Hajdúnánásról, Sárospatakról is.

Forrás: BOON2023. 10. 09. 21:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borsod-Abaúj-Zemplén-szerte földmozgást éreztek a helyiek, elárasztották az ezzel kapcsolatos posztok a közösségi oldalakat.

Sárospatakról, Sátoraljaújhelyből és a Bodrogközből is többen jelezték, hogy megmozdult a szekrény, a csillár és volt aki alatt az ágy, vagy a forgószék is imbolygott.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere közösségi oldalán közölte, hogy az Android Earthquake Alerts System adatai alapján a szlovákiai Homonnától 19 kilométerre 4,5-es erősségű földrengés történt, melyet Sátoraljaújhelyen is lehetett érezni. Mint írta, tudomása szerint az ijedtségen kívül más nem történt – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál, a Boon cikkében.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint október 9-én, helyi idő szerint 20:23 perckor 5,2-es magnitúdójú földrengés keletkezett Szlovákiában, Kassától északkeletre, kezdeti becslések szerint 10 km-es mélységben.

A földmozgást több magyarországi településen is érezték, de károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

Megmozdult a föld Miskolcon is

Többen észlelték a jelenséget, amely többeknél riadalmat is okozott.

Hétfőn este lepték el bejegyzések a közösségimédiát, azzal kapcsolatban, hogy Miskolcon földrengést észleltek a város több pontján. A posztokhoz özönleni kezdtek a kommentek, volt aki azt írta, hogy minden csillár mozgott a lakásukban és a kutyáik is megijedtek. Olyan is akadt, aki azt írta, hogy a Győri kapu városrészben „a frász jött rá”. Többen az Avason is érezték a rezgéseket, amely nagyjából pár másodpercig tartott, de olyanok is írtak, akik semmit nem észleltek a jelenségből – olvasható a Boon cikkében.

Mi állhat a szlovák-lengyel határ közelében kipattant földrengés hátterében?

A ma esti szlovákiai földrengés a fő tektonikai lemezek határán elhelyezkedő Nyugati-Kárpátokban pattant ki kb. 10 km mélységben. Az előzetes eredmények szerint a rengés egy feltolódásos (kompressziós) szerkezet mentén történt, ahol a feltolódás vagy egy KÉK-, vagy egy ezzel ellentétes irányú NyDNy- dőlésű vetősík mentén ment végbe.

A rengés helye a Pienini-szirtöv mentén volt, ami elválasztja egymástól a Külső- és Belső-Kárpátokat.

A tektonikai vonal szintén elválasztja az afrikai eredetű AlCaPa tektonikai lemezt, a tőle ÉK-re elhelyezkedő Európai Táblától és az annak DNy-i szegélyét képző Transz-Európai Szutúra Zónától (TESZ). Az összenyomódás és a feltolódás hajtóereje ebben az esetben is az a tény, hogy az Afrikai kőzetlemez, és annak északi előőrse az „Adriai-tüske” folyamatosan É-i irányba sodródik és ütközik a stabil Európai Táblával, ami folyamatos feszültség felhalmozódást okoz.

A régióban várhatóak további utórengések

– közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma Facebook-bejegyzésében.

A rengéseket ezen az oldalon lehet nyomon követni.

Borítókép forrása: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.