Többször is megsértette a választási törvényt Márki-Zay Péter

A hódmezővásárhelyiek rendkívül etikátlannak tartják a Mindenki Magyarországa Néppárt ténykedését.

2024. 05. 05. 11:36
MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megsértette a választási törvényt a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) és a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) – írja a Délmagyarország. A lap jelezte, hogy ez néhány napon belül már a harmadik elmarasztalás.

Mint korábban megírták, Hódmezővásárhely polgármestere kampányidőszakban gyerekekkel is fényképezkedett, és erről egy internetes oldalon bejegyzést és fényképet tett közzé. A Kőfal Egyesület kifogását megvizsgálta a Helyi Választási Bizottság (HVB), és Márki-Zay Pétert eltiltották a további jogsértéstől.

 

Jogsértések a kampányban

Néhány nappal később egy magánszemély élt kifogással, amelyet kivizsgálva a bizottság ifjabb Jovány Gyula miatt állapított meg jogsértést. A mozgalom képviselőjelöltje az apja tulajdonában lévő, az önkormányzat által finanszírozott helyi buszokra kihelyezett plakátokon nem szerepeltette az impresszumot. Ezért Márki-Zay Péteréket harmincezer forintra büntették meg, és eltiltották a további jogsértésektől.

A vásárhelyiek egy része emellett rendkívül etikátlannak tartja a városi pénzen futó helyi járatos Jovány buszok politikai célokra történő felhasználását.

Most ismét a Kovács Pál polgármesterjelöltet támogató Kőfal Egyesület élt kifogással amiatt, hogy a Népkertben megrendezett – az önkormányzat által finanszírozott – majálison felállított LED-falon, a város eredményeit bemutató videóban megjelent a Mindenki Magyarországa Mozgalom logója is. A bizottság megállapította, hogy Márki-Zay Péterék megsértették az esélyegyenlőségre, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket. A HVB eltiltotta a mozgalmat a további jogsértéstől, de bírságot ezúttal nem szabott ki.

 

Az utolsó pillanatban adták le az ajánlásokat

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, nehezen ugyan, de Márki-Zay Péter pártja a pénteki határidő előtt nem sokkal leadta az EP-választáson történő induláshoz szükséges húszezer ajánlást.

Az MMN csütörtök estig összegyűjtött ugyan 21 ezer aláírást, ám ahhoz, hogy biztosra menjenek, 22 ezer szignót akartak leadni, ugyanis az íveken lehetnek duplikációk, valamint rosszul kitöltött adatsorok, melyeket a választási bizottság érvénytelennek tart. Ezért a párt aktivistái pár óra alatt még mintegy ezer aláírást próbáltak összegyűjteni országszerte.

Azóta az ajánlások ellenőrzését az NVI valamennyi, az EP-választáson listát állító szervezet esetében elvégezte, így a Mindenki Magyarországa Néppárt esetében is, ezt követően pedig Márki-Zay pártjának a listáját nyilvántartásba vették.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.