Aktuális lakáshitel-dilemmák

Az egyre magasabbra kúszó infláció és a folyamatos jegybanki kamatemelés miatt a bankok szinte már hetente srófolják feljebb a lakáshitelek kamatait. Ez a helyzet a mostanában lakáshitel felvételére készülőket több dilemma elé is állíthatja.

Horváth Éva
2022. 04. 09. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigieknél több szempontot is érdemes figyelembe vennie manapság azoknak, akik lakáshitel felvételét fontolgatják. Nemcsak az okozhat komoly bizonytalanságot számukra az igénylés megkezdésekor, hogy nem lenne-e érdemesebb inkább később eladósodni, arra várva, hogy idővel megáll a kamatok növekedése vagy netán visszájára fordul a folyamat, hanem az is, hogy mennyi ideig húzódhat el egy ingatlan-adásvételi procedúra. Ez utóbbi kérdés azért lehet húsba vágó, miután 

a referenciakamatok igazodása miatt a bankok hetente-havonta módosíthatnak a lakáshitelek kondícióin azok esetében is, akiknek – az akár hónapokig tartó adásvételi ügymenet miatt – végül jóval drágább lesz a kölcsön, mint amivel a procedúra elején kalkulálhattak. Az ingatlant vásárlóknak tehát fokozottan fontos lehet, hogy bankjuk meddig tartja hitelajánlatát és az abban szereplő kamatot – mutat rá a Money.hu.

A pénzügyi szakportál szerint jobb esetben emiatt súlyos ezrekkel nőhet a törlesztőrészlet. Rosszabb esetben viszont az is előfordulhat, hogy az idő előrehaladtával az ügyfél kicsúszik a adósságfék-szabály adta keretekből, emiatt pedig csak kisebb összegre lesz jogosult. Így akár meghiúsulhat az álomlakás megvásárlása, de még a foglalót is bukhatja.

A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél kilencven napig biztonságban lehet az igénylő, ha azonban az ügyfél ezen időszak alatt szerződéstervezetet is kap, akkor annak átadásától számított 15 napig köti a bankot az ajánlatban megjelölt kamat – hívták fel a Money.hu figyelmét a CIB, az OTP és az UniCredit Bank szakértői. Az Erste Banknál viszont két hónapon belül sort kell keríteni az eredeti feltételek teljesítésére és azok szerint a szerződéskötésre, majd további egy évig biztosítják a kölcsönösszeget, a szerződésben szereplő kamatszinten.

A piaci hiteleknél ugyanakkor bankonként nagyon eltérő, hogy meddig él az ajánlat. 

Az OTP Banknál pél­dául a nem szabályozott konstrukciók­nál az aktuális piaci hozamváltozás gyorsaságától függ az ajánlati kötöttség. A K&H Banknál bevezetett kötelező érvényű ajánlatuk érvényessége maximum harminc nap. Ilyen ajánlat hiá­nyában, vagy a harminc nap letelte után a hitelkérelem benyújtásának napján érvényes kamatláb lesz a szerződés alapja. Az Unicreditnél a már meghozott piaci alapú jelzáloghitelre vonatkozó hiteldöntés kamata hatvan napig érvényes.

 

Borítókép: K&H Bankfiók (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.