Optimisták a magyarországi vállalkozások

Meglepően optimista hangulatban voltak az első negyedévben a hazai vállalkozások, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy 2022-ben a körülményekhez képest nem zártak rossz évet. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elindította új barométerét, amit negyedévenként publikál.

Munkatársunktól
2023. 05. 12. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a jövőben negyedévente jelenteti meg a VOSZ Barométert, a vállalkozói hangulatot és az éppen aktuális gazdasági kérdésekre adott reakciókat felölelő riportját és ehhez csatol egy iránymutató indexet, illetve három alindexet. Az elemzésekben és a barométer elkészítésében az Egyensúly Intézet és az érdekképviselet szakértői vesznek részt. A  megkérdezettek körében a VOSZ-tagok és a szervezet még nem tagjai is megtalálhatók.

 

Perlusz László, a szervezet főtitkára az indexet és a riportot bemutató beszélgetésen elmondta, a barométer olyan indikátor kíván lenni, amelyet egyszerre használhatnak a vállalkozások és a gazdasági döntéshozók annak megállapítására, hogy milyen beruházási, vagy vállalati trendek alakulhatnak ki rövid és középtávon. Mindkét oldal döntéshozatali mechanizmusát támogató indikátornak szánják az indexet.

 

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és a nonprofit szervezet társalapítója a riportot ismertetve elmondta, a következő negyedévekben az index valószínűleg hullámvasútszerű mozgásokat produkálhat, de most az első negyedévben inkább optimista a hangulat a megkérdezett vállalkozások között. Ennek megfelelően az index 61 ponton áll a 100-as skálán. A pénzügyi helyzet alindex 74-en, az üzleti hangulat alindex 62-n, míg a beruházási hajlandóság alindex 49-en. 

 

A megkérdezett vállalkozások megítélése szerint az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban a fő probléma az infláció és a kiszámíthatatlanság, míg a saját üzleti menetükben levő legnagyobb problémát a csökkenő vásárlóerőben és az árak növekedésében látják.

 

A következő negyedév kilátásaira adott válaszok is inkább optimisták voltak. A megkérdezett vállalkozások 17 százaléka nagyon kedvezően látja cége helyzetét és 45 százalék érzi úgy, hogy inkább kedvező, mint kedvezőtlen lesz a következő három hónap. A megkérdezettek mindössze tíz százaléka érzi nagyon kedvezőtlennek a kilátásait és 28 százalék ítéli inkább kedvezőtlennek, mint kedvezőnek a cég helyzetét.

Ennek megfelelő volt a következő üzleti év kilátásaira vonatkozó kérdésére adott válasz, ugyanis a vállalkozások vezetőinek ötven százaléka úgy érzékeli: képes lesz elérni a kitűzött pénzügyi célokat, és csak 22 százalék látja úgy, hogy tíz százalék, vagy az alatti elmaradás lesz.

Fontos adat, hogy a cégek több mint ötven százaléka százaléka nem tervez elbocsátásokat, viszont kilencven százalékuk nem tervezi a létszám bővítését sem. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.