Több mint ezer vállalkozás kap kezdő lökést

A Vállalkozó start II. program keretében 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a vállalkozások.

2023. 11. 09. 11:36
null
Szerencs, 2023. április 28. Dolgozók a Szerencsi Bonbon Kft. új gyártócsarnokában Szerencsen 2023. április 28-án. Ezen a napon sajtótájékoztatón ismertették, hogy csaknem 300 millió forint támogatást nyújtott a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Versenyképességi program keretében a szerencsi csokoládégyár kapacitásbõvítõ beruházásához. Az idén 100 éves a szerencsi csokoládé, amely része a Magyar Értéktárnak is. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyáron meghirdetett Vállalkozó start II. programban 1040 induló vállalkozó kap 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást vállalkozása elindításához – mondta el Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 és a Kossuth rádió szerda reggeli műsoraiban.

Az M1 Ma reggel című műsorában elhangzott, hogy a kormány idén júniustól hatmilliárd forintos kerettel, hazai forrásból indította el a Vállalkozó start II. programot, amelynek célja a munkahelyek megvédése és a foglalkoztatottak számának további növelése. Czomba Sándor elmondta,

 több mint tízezer pályázat érkezett be a nyáron, ebből választotta ki a bíráló bizottság azokat az ötleteket, amelyek megkaphatják a vissza nem térítendő támogatást: hárommillió forintot egy évig munkabérre és járulékokra lehet fordítani, további 1,5 millió forintot pedig egyéb költségekre.

Az államtitkár ismertette, a pályázó 18–64 éves korosztályban a férfiak és a nők aránya nagyjából egyenlő volt, felülreprezentáltak voltak a középfokú végzettségűek. Sok kiváló pályázat érkezett olyan vármegyékből is – Borsod-Abaúj, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya – ahol kifejezetten nagy szükség van az egyéni vállalkozások fejlesztésére – emelte ki.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Czomba Sándor azt is elmondta, a jelentkezők 90 órás vállalkozói képzésen vesznek részt, utána kezdhetik meg tevékenységüket. A legtöbb pályázó a szolgáltató szektorból jelentkezett – mondta, hozzátéve, hogy a 18–25 éves korosztály rendkívüli felkészültségről tett tanúbizonyságot. 

A korábbi pályázatok tapasztalatait összegezve az államtitkár azt mondta: a pályázó vállalkozások nyolcvan százaléka életképes maradt, megállta a helyét a piacon.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy új rekordra, 4,74 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, amely már magasabb, mint a koronavírus-járvány előtt. Kifejtette: mindez az elmúlt 13 év eredménye, a kormány korábban ugyanis számos segítséget nyújtott a nehéz időszakban a munkaerő megtartásához, most pedig az indulás előtt álló beruházások igényelnek újabb munkaerőt.

Megemlítette azt is, tovább folynak a minimálbérről és a garantált bérminimumról a tárgyalások, a november közepén nyilvánosságra kerülő III. negyedéves GDP adat tükrében születik meg majd a döntés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.