A Hezbollah visszavonulására készített elő tervet Franciaország

A terv célja, hogy véget vessen az Irán által támogatott Hezbollah és Izrael közötti harcoknak a határon. Az ellenségeskedések a gázai háborúval párhuzamosan zajlanak és erősítik az eszkaláció miatti aggodalmakat.

Forrás: Reuters2024. 02. 13. 9:08
null
French Foreign and European Affairs Minister Stephane Sejourne attends a joint press conference with German Foreign Minister Annalena Baerbock (not seen) and Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski (not seen) after their Weimar Triangle talks at the Chateau de La Celle-Saint-Cloud, near Paris, on February 12, 2024. (Photo by SARAH MEYSSONNIER / POOL / AFP) Fotó: SARAH MEYSSONNIER / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters által hivatkozott dokumentum szerint Franciaország írásbeli javaslatot nyújtott át Bejrútnak, amelynek célja az Izraellel folytatott ellenségeskedések befejezése és a vitatott libanoni–izraeli határ rendezése, és amely a Hezbollahnak és más csoportoknak a határtól való 10 kilométeres visszavonulására szólít fel.

A libanoni Hezbollah 2023 októberében egy nyilatkozatban kijelentette, hogy a palesztinok iránti szolidaritásból lőtt rá Izraelre, ezzel belépve a háborúba, így „a Hezbollah hivatalosan is csatlakozott az izraeli megszállás elleni harchoz”. 

A most vázolt terv célja, hogy véget vessenek az Irán által támogatott Hezbollah és Izrael közötti harcoknak a határon. Az ellenségeskedések a gázai háborúval párhuzamosan zajlanak és felerősítik a romboló, totális összecsapástól való félelmet.

A dokumentumot, amely az első írásos javaslat, Stephane Sejourne francia külügyminiszter a múlt héten adta át a libanoni állami vezetőknek, köztük Nadzsíb Mikáti miniszterelnöknek – állítja négy magas rangú libanoni és három francia tisztviselő.

A háromlépcsős terv egy 10 napos deeszkalációs folyamatot irányoz elő, amely a határ menti tárgyalásokkal zárul, írt róla a The Times of Israel is. Egy francia diplomáciai forrás szerint a javaslatot Izrael, Libanon és a Hezbollah kormánya elé terjesztették. Franciaországot történelmi kapcsolatok fűzik Libanonhoz. Az arab országban húszezer francia állampolgár él, továbbá Párizs nyolcszáz katonát állomásoztat Libanonban az ENSZ békefenntartó erőinek részeként.

„Javaslatokat tettünk. Kapcsolatban állunk az amerikaiakkal, és fontos, hogy minden kezdeményezést összefogjunk és békét építsünk” – mondta Sejourne.

A terv azt javasolja, hogy a libanoni fegyveres csoportok és Izrael szüntessék be az egymás elleni katonai műveleteket, beleértve az izraeli légicsapásokat Libanonban.

Visszám al-Tavilt, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet elitalakulata, a Radván ezred egyik egységének parancsnokhelyettesét temetik a dél-libanoni Hirbet Szelmben 2024. január 9-én (Fotó: MTI/AP/Huszein Malla)

Október 8-a óta, egy nappal a terrorszövetséges Hamász október 7-i mészárlását követően a Hezbollah vezette erők szinte naponta támadtak izraeli településeket és katonai állásokat a határ mentén, a csoport szerint azért, hogy az ottani háború közepette támogassák Gázát.

Eddig a határ menti összecsapásoknak hat civil halálos áldozata volt az izraeli oldalon, valamint kilenc katona és tartalékos halt meg. Szíria felől is több támadás történt, sérülések nélkül.

A Hezbollah 193 tagot nevezett meg, akiket Izrael megölt a folyamatban lévő összecsapások során, főként Libanonban, de néhányan Szíriában is.

Izrael arra figyelmeztetett, hogy ha a Hezbollah nem vonul vissza az északi határról az 1701-es ENSZ-határozatnak megfelelően, kénytelen lesz lépéseket tenni.

A francia dokumentum kijelenti, hogy a cél egy olyan konfliktus megelőzése, „amely az irányíthatatlanná válás veszélyével fenyeget”, és „egy lehetséges tűzszünet kikényszerítése, amikor a feltételek megfelelőek”, és végül tárgyalásokat irányoz elő a Libanon és Izrael közötti vitatott szárazföldi határvonal kijelöléséről.

A Hezbollah elutasítja a deeszkalációról szóló hivatalos tárgyalásokat, amíg a gázai háború véget nem ér. Bár az elmúlt hetekben már ismertté vált néhány részlet Amos Hochstein amerikai közel-keleti megbízott hasonló közvetítési törekvéseiről, a Libanonnak átadott francia írásos javaslatot teljes egészében korábban nem közölték.

Borítókép: Stephane Sejourne francia kül- és Európa-ügyi miniszter (Fotó: AFP/Sarah Meyssonnier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.