„Civil a civilért” – megfenyegette Izraelt a Hezbollah-vezér + videó

Október 7-e óta először szólalt meg Hasszán Naszralláh.

2023. 11. 03. 17:27
null
Bejrút, 2023. október 27. A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom zászlója (b) lóg a palesztin zászló mellett egy hídon, Bejrútban 2023. október 27-én. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerû támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít. MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: Vael Hamzeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasszán Naszralláh, a Hezbollah vezetője elmondta, hogy üdvözöli a szervezet eddigi katonai akcióit Izrael ellen, kiemelve, hogy ezek a támadások elvonták az izraeli hadsereg (IDF) erőit a Hamász elleni háborútól.

Egyesek azt állítják, hogy a Hezbollah hamarosan csatlakozik a harchoz. Elárulom: október 8-a óta veszünk részt ebben a csatában

– mondta. „Néhányan azt szeretnék, ha a Hezbollah részt venne egy mindenre kiterjedő háborúban, de elmondhatom: ami most történik az izraeli–libanoni határon, az jelentős, és még korántsem a vég” − húzta alá.

„Amit október 8-a óta tettünk, az példátlan a harci stratégiánk szempontjából. Nap mint nap izraeli katonák, tankok, drónok támadnak bennünket. Igazi csatában vettünk részt. Erről tanúskodnak mártírjaink is” − hangoztatta. 

„A határon végzett műveleteink arra kényszerítették az IDF-et, hogy erőket, fegyvereket és felszereléseket csoportosítson át Gázából és Ciszjordániából a libanoni frontra. Az IDF egyharmada most a határunkon halmozódott fel” – állította.

A síita paramilitáris szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy Izrael történelme legnagyobb ostobaságát követné el, ha Libanon megtámadása mellett döntene. 

Naszralláh Izrael legfőbb szövetségesének, az Egyesült Államoknak is odaszúrt. – A háború kitörése óta azzal fenyegetnek, hogy a Földközi-tengeren lévő hajóikról fogják bombázni Libanont. Felkészültünk minden forgatókönyvre – fogalmazott. Hozzátette: amennyiben egy totális háborúra kerül sor, úgy az amerikaiak repülőikkel, katonáikkal, hajóikkal fognak fizetni. Naszralláh szerint Washington is felelős a kialakult helyzetért, ezért Amerikának kell véget vetnie a gázai harcoknak. 

„Izrael gyenge államnak bizonyult, olyan törékeny, mint a pókháló, és szüksége van amerikai és nyugati támogatásra” – hangsúlyozta. 

A Hezbollah vezetője beszéde végén megfenyegette Izraelt: „Ne menjetek tovább. Így is rengeteg civil halt meg. Megígérem: civil a civilért” – zárta szavait.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy sorsdöntő lehet a Hezbollah vezérének beszéde abban, hogy mennyire vonódik bele a háborúba a szervezet.

A német külügyminiszter óva intette a libanoni Hezbollahot egy nagyszabású támadástól

Óva intette a libanoni Hezbollah síita szervezetet egy nagyszabású támadástól Izrael ellen Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken Jerevánban tett látogatása során.

Örmény hivatali partnere, Ararat Mirzoján oldalán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Libanon népe is mindössze békében szeretne élni és nem kíván további eszkalációt a régióban.

Ezért olyan fontos, hogy minden szereplő együttműködjön, elejét véve annak, hogy a térség lángba boruljon

− húzta alá a német diplomácia vezetője.

A Gázai övezetben kialakult helyzetre tekintettel Baerbock humanitárius szüneteket sürgetett a harctevékenységek során a polgári lakosság ellátásának biztosítására, ahogy azt az Európai Unió is szorgalmazta.

A humanitárius segítség az emberiesség követelménye. Humanitárius szünetekre és folyosókra van szükség

− szögezte le Baerbock. Mint mondta, „az EU 27 tagállama dolgozik ezen és mi is ezen vagyunk a nap 24 órájában a terepen”.

Hangsúlyozta, hogy a palesztin térséget irányító radikális iszlamista Hamász terrorszervezet ártatlan férfiak, nők és gyerekek szenvedésével játszik a Gázai övezetben, élő pajzsként használva őket.

Borítókép: A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom zászlója (b) lóg a palesztin zászló mellett egy hídon Bejrútban 2023. október 27-én (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.