Kiszabadulhatnak az izraeli túszok?

A Hamász palesztin terrorszervezet nyitott lehet egy túszalkura – jelentette be a szervezet egyik vezető tisztségviselője. Korábban Egyiptom kétnapos tűzszünettel kísért szűk körű túszcserére tett javaslatot.

2024. 10. 28. 9:01
Egy tüntető az egyik a Gázai övezetbe hurcolt túsz képét tartja a magasba
Egy tüntető az egyik a Gázai övezetbe hurcolt túsz képét tartja a magasba Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott lehet a megegyezésre a tavaly októberi támadás során a Gázai övezetbe hurcolt túszok ügyében a Hamász palesztin terrorszervezet – hintette el a csoport katari székhelyű politikai irodájának magas rangú tagja, Huszám Badran.

Követeléseink világosak és ismertek, és megállapodásra lehet jutni, feltéve, hogy Netanjahu továbbra is tartja magát ahhoz, amiben már megállapodtunk

– idézi Badrant az izraeli napilap, aThe Times of Israel.

Korábban Egyiptom egy olyan javaslatot fogalmazott meg, amely kétnapos tűzszünet mellett négy izraeli túsz kicserélését javasolja néhány palesztin fogolyra, amit tíznapos tárgyalások követnének – írta a Reuters hírügynökség. Az azonban nem világos, hogy a Hamász ebbe a javaslatba lenne-e hajlandó belemenni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a múlt héten az izraeli biztonsági kabinet maratoni nyolcórás ülésen vitatott meg új ötleteket a több mint egy év után is Gázában fogva tartott túszok kiszabadítására. 

A túszok családjai eközben attól tartanak, hogy az Iránt ért izraeli csapás csökkentheti a túszok kiszabadulásának esélyét.

A The New York Times amerikai napilap szerint nagyjából hatvan túsz lehet még életben, harmincöt elraboltnak pedig a holtteste van továbbra is a Gázai övezetben.

Borítókép: Egy tüntető az egyik a Gázai övezetbe hurcolt túsz képét tartja a magasba (Fotó: Anadolu/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.