Izraeli háború: sorsdöntő beszédre készül a Hezbollah vezére + videó

Izrael arra kérte Libanont, hogy gondolja át, hogy mit tesznek, nem éri meg feláldozni a jövőjüket a Hamászért.

2023. 11. 03. 14:38
null
Bejrút, 2023. október 27. A palesztinok támogató tüntetõk a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom zászlóit lengetik egy bejrúti demonstráción 2023. október 27-én. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerû támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít. MTI/EPA/Vael Hamzeh Fotó: Vael Hamzeh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael figyelmeztette Libanont, hogy ne áldozza fel a jövőjét a Hamászért. Mindezt az előtt tették, hogy Haszan Naszr Alláh, a Hezbollah vezetője először fog felszólalni az október 7-i támadás óta. Azért kiemelkedően fontos ez a kérdés, mert a Hezbollah része annak az Irán által létrehozott, Izrael-ellenes „ellenállási tengelynek”, amelynek tagja a Hamász is.

Az izraeliek attól tartanak, hogy a Hamász elleni háború regionális konfliktussá fejlődhet.

Richard Hecht izraeli alezredes, katonai szóvivő kiemelte, hogy készülnek a beszédre és csak remélik, hogy Naszr Alláh nem eszkalálja a helyzetet, nem érné meg nekik. – Libanon ne áldozza fel magát a Hamászért, van választási lehetőségük – szögezte le.

A Hamásszal ellentétben a Hezbollah jelentős harci tapasztalattal rendelkezik, többek közt a szíriai polgárháborúban is bevetették harcosaikat. Emellett egyes becslések szerint több mint 150 ezer rakétával rendelkeznek. 

Izraeli információk szerint legalább húszezer aktív harcosa van a szervezetnek és tízezer tartalékos katona bármikor behívható még. 

Egy esetleges Hezbollah elleni háború hatalmas nyomás alá helyezné az amúgy is megterhelt izraeli hadsereget. 

Már csak az elképesztő mennyiségű fegyver miatt is nehéz lenne garantálni az izraeli civilek biztonságát.

A Hezbollah pedig nyomás alá került, mivel szövetségesei elvárják tőlük, hogy valamit lépjenek, miközben az izraeli hadsereg folyamatosan és egyre mélyebbre hatol a Gázai övezetben. 

A beszéd előtt Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah rendkívüli, héber nyelvű közleményt adott ki a Twitteren, amelyben hazugsággal vádolta Izraelt. Arra figyelmeztetett, hogy Izrael „most tehetetlen és összezavarodott, amerikai támogatás nélkül pedig napokon belül elhallgatnának”.

Borítókép: A palesztinokat támogató tüntetők a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom zászlóit lengetik egy bejrúti demonstráción 2023. október 27-én (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.