Teljesen bekerítette Gáza városát az izraeli hadsereg

Pénteken is megnyitották a rafahi határátkelőhelyet a civilek előtt.

2023. 11. 03. 11:03
Nuszeirat, 2023. október 31. Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélõket palesztinok a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Nuszeirat palesztin menekülttáborban 2023. október 31-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierõ azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP Fotó: Doaa al-Baz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint csütörtökön bekerítették a Gázai övezet fővárosát Gázát. A palesztin fegyveres csoportok föld alatti alagutakból indított rajtaütésekkel igyekszik megakadályozni a hadsereg előrenyomulását.

A csata csúcspontján vagyunk. Lenyűgöző sikereket értünk el, és már túljutottunk Gáza város külterületén. Előrenyomulunk

– mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. 

A Gázai övezetben történt heves robbanások közepette Daniel Hagari ellentengernagy, izraeli katonai szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy 

az izraeli csapatok befejezték Gáza város bekerítését, amely a Hamász terrorszervezet központja

Abu Ubajda, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője csütörtökön egy televíziós beszédében azt mondta, hogy Izrael halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben sokkal magasabb, mint amennyit a hadsereg bejelentett. 

A katonáitok fekete zsákokban fognak hazatérni

 – jelentette ki a Hamász szóvivője. 

Izrael közlése szerint mostanáig 18 katonát vesztett és több tucat fegyverest ölt meg a szárazföldi hadműveletek kezdete óta.

Az IDF és az Izraeli Biztonsági Ügynökség (ISA) közlése szerint a hadsereg katonái az éjszakai műveletek során megölték egy Hamász-zászlóalj parancsnokát. Musztafa Dalul az IDF-erők elleni harcot irányította, és kulcspozíciókat töltött be a Hamász Gázai Városi Brigádjában. 

Szintén az X-en közzétett posztban az IDF megosztott egy hangfelvételt, amelyből kiderült, hogy a Hamász a gázai civilektől üzemanyagot tulajdonít el. A lopott nyersanyagot egy kórházban tárolják, és az izraeli erők elleni támadások végrehajtására kívánják felhasználni azokat.

Mindeközben a Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy megvizsgálja az izraeli–Hamász konfliktus szüneteltetésének lehetőségét annak érdekében, hogy a civilek biztonságosan elhagyhassák a Gázai övezetet, és humanitárius segélyek juthassanak be, de megismételte, hogy ellenzi a teljes tűzszünetet.

A 2,3 millió lakosú kis palesztin enklávé izraeli bombázása a gázai egészségügyi hatóságok szerint ugyanis mostanáig legalább 9061 ember halálát okozta.

Washingtonban az amerikai képviselőház csütörtökön elfogadta azt a republikánus tervet, amely 14,3 milliárd dolláros segélyt nyújtana Izraelnek. Az intézkedést 226:196 arányban, nagyrészt pártok szerint fogadták el, a republikánusok többsége támogatta a törvényjavaslatot, a demokraták többsége pedig ellenezte azt.

Joe Biden amerikai elnök arra kérte a kongresszust, hogy hagyjon jóvá egy szélesebb körű, 106 milliárd dolláros sürgősségi kiadási csomagot, amely Izrael, Tajvan és Ukrajna támogatását, valamint humanitárius segélyeket is tartalmaz, azonban a republikánus többségű alsóház elutasította ezt a javaslatot, és ragaszkodott ahhoz, hogy a különböző országoknak járó segélyekről nem egy csomagban, hanem külön szavazzanak. 

A Gázai övezetből Egyiptomba vezető rafahi átkelőt csütörtökön második napja nyitották meg korlátozott evakuálás céljából egy katari közvetítéssel létrejött megállapodás keretében, amelynek célja, hogy a külföldi útlevéllel rendelkezők, eltartottjaik és néhány sebesült gázai lakos elhagyhassa az enklávét.

A palesztin határőrség közölte, hogy csütörtökön 400 külföldi állampolgár indulhatott Egyiptomba a rafahi átkelőn keresztül, a szerdai mintegy 320 után. A határátkelőt annak ellenére is csak részlegesen nyitották meg az egyiptomi hatóságok, hogy a Gázai övezet elleni legújabb izraeli támadásokban megrongálódott négy civil óvóhely, a támadások során pedig legkevesebb 23 ember életét vesztette az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) értesülései szerint. 

Ezek az óvóhelyek mintegy húszezer olyan embernek szolgáltak ideiglenes hajlékul, akik az Izrael és a Hamász közötti háborúban kényszerültek lakhelyük elhagyására az övezeten belül. Az izraeli hadsereg az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadása óta hevesen támadja a sűrűn lakott területet, deklarált célja a Hamász katonai infrastruktúrájának felszámolása.

A Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa közölte, hogy a Gázai övezet legnagyobb menekülttáborában, a dzsabalíjaiban lévő óvóhelyen legkevesebb húsz ember halt meg, és további öt megsebesült az utóbbi 24 órában. 

A palesztin civilek százezrei továbbra is a harcok ellen tüntetnek Gáza északi részén, annak ellenére, hogy Izrael ismételten felszólította őket az evakuálásra. 

A Hamász médiahivatala szerint kedden és szerdán legkevesebb 195 ember halt meg Dzsabalíjában. Csütörtökön egy másik, a Gázai övezet északi részén lévő iskolaépület is megrongálódott. A jelentések szerint egy gyermek életét vesztette.

A háború október 7-i kezdete óta mintegy ötven UNRWA-épület, illetve berendezés rongálódott meg

– mondta Lazzarini. Ezeket az épületeket is óvóhelyként használják, és jelenleg mintegy hétszázezer ember húzza meg magát bennük.

Borítókép: Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok a Gázai övezet középső részén.
(Forrás: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.