Elégedetlenek az európaiak, békét akarnak az EP-től

Az európaiak többsége elégedetlen az EU fellépéseivel a migráció és az orosz–ukrán háború kérdésében – derült ki az Európai Parlament megrendelésére készített Eurobarometer-kutatásból. A felmérés szerint az európaiak a legnagyobb arányban a béke védelmét várják az újonnan megválasztott Európai Parlamenttől a következő öt évben.

2024. 04. 18. 19:02
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos informális találkozóján Brüsszelben 2024. április 18-án. Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament tavaszi Eurobarometer-kutatásával foglalkozott cikkében a Nézőpont Intézet. A felmérés során azt vizsgálták, a válaszadók hogyan látják az európaiak az Európai Unió működését és mely értékek védelmét várják a júniusban választandó Európai Parlament képviselőitől. Az EP-választás évében különösen fontos kérdések ezek, az eredmények azonban korántsem hízelgőek a brüsszeli vezetés számára.

Az európaiak többsége ugyanis elégedetlen azzal, ahogyan az EU eddig kezelte a válságokat, és a háborúpárti fősodorral szemben a békét tartja első számú prioritásnak a következő időszakban. Az Eurobarometer eredményei alapján nagy igény mutatkozik arra, hogy fordulat történjen Brüsszelben.

 

Elégedetlenség a brüsszeli fősodor politikájával

Az európaiak egyértelmű többsége nem ért egyet a migráció- és háborúpárti fősodor mostani politikájával. Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek vagy elégedetlenek az Európai Unió válságkezelésével különböző területeken, a többség szinte minden ügynél elégedetlenségének adott hangot. A polgárok 71 százaléka elégedetlen a migráció, 58 százaléka pedig az orosz–ukrán háború kezelésével. Hasonlóképpen nagy arányban vannak a csalódottak a sokat hangoztatott klímaváltozás elleni fellépés kapcsán (61 százalék), de a korábban közös adósság nélkül működő EU-nak a gazdasági és pénzügyi helyzet menedzselését illetően is (58 százalék).

Fotó: Nézőpont Intézet

Nagyjából ötven nap múlva az európai polgárok új Európai Parlamentet választanak. Az Eurobarometer-kutatás arra is kíváncsi volt, hogy az európaiak mit várnak az új Európai Parlamenttől. A válaszok pedig egyértelműek: a jelenlegi háborúpárti álláspont helyett a béke védelmét – ismertette az eredményeket a Nézőpont Intézet.

Arra a kérdésre, hogy az új Európai Parlamentnek mely értékeket kell kiemelten védelmeznie a következő öt évben, az európai polgárok legnagyobb arányban (47 százalék) a békét nevezték meg az első és második helyen.

 

Fotó: Nézőpont Intézet

Ezt követi a demokrácia (33 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadság védelme (21 százalék), s az európai szintű boszorkányüldözések ellenére feleannyian sem említették az évek óta tartó jogállamiságot (20 százalék).

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos informális találkozóján Brüsszelben 2024. április 18-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.