Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

Elsőként nagy meglepetésre a walesi Jak Jones jutott be a sznúker-világbajnokság elődöntőjébe, aki 13-9-re nyert az idény egyik legjobbja, Judd Trump ellen. A főtábla ismeretében Trump és Ronnie O’Sullivan álomelődöntője tűnt a papírformának, ez már biztosan nem valósul meg, de még az is kérdéses, hogy O’Sullivan bejut-e a legjobb négy közé.

2024. 05. 01. 15:29
Judd Trump Jak Jones Ronnie O’Sullivan sznúker világbajnokság
Judd Trump idén sem lesz kétszeres világbajnok Fotó: World Snooker Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Judd Trump a sznúker-világbajnokság előtt arról beszélt, hogy a megszokottnál kevesebb esélyese van a tornának. A 2019-es világbajnok Trump és a hétszeres vb-győztes legenda, Ronnie O’Sullivan a 2023/24-es idényben kiemelkedett a profi mezőnyből, mindketten öt versenyt nyertek. O’Sullivan még versenyben van a hatodikért, azaz a vb-címért, Trump viszont már nincs, miután legyőzte őt a walesi Jak Jones, aki Révész Bulcsú selejtezős ágáról került a főtáblára.

Jak Jones Judd Trump Ronnie O’Sullivan sznúker világbajnokság
Judd Trump helyett Jak Jones lehet Ronnie O’Sullivan ellenfele az elődöntőben (Fotó: World Snooker Tour)

Trump az első két meccsét magabiztosan nyerte meg Hosszein Vafaei (10-5), majd Tom Ford (13-7) ellen, s a negyeddöntőben a versenyben maradt nyolc játékos közül legalacsonyabban rangsorolt Jak Jones várt rá.

Trump a korábbi meccseivel ellentétben nem tudott ellépni ellenfelétől, jellemzően inkább hátrányból játszott, de az első két szakaszt egyaránt döntetlennel zárták (4-4, majd 8-8). A döntő szakaszban azonban a harmadik kiemelt gyenge teljesítményt nyújtott, egyetlen jelentős bréket sem tudott összerakni, s bár egy-két pillanatban Joneson is érződött, hogy izgul a nagy győzelem kapujában, végül egy 106-os brékkel lezárta a mérkőzést (13-9).

Révész Bulcsú ága adja a sznúker-vb első elődöntősét

Jak Jones harmincéves, s mindössze másodszor indulhatott a világbajnokságon. Tavalyi debütálásakor is jól szerepelt, a korábbi döntős Ali Carter, majd a 2010-es világbajnok Neil Robertson ellen is nyert, csak Mark Allen állította meg.

A vb-negyeddöntőre azonban nem tudott építeni, idén egyetlen torna főtábláján sem tudott kettőnél több meccset nyerni. Azaz most már igen, éppen a legfontosabb versenyen, a világbajnokságon.

Jak Jones idén is a selejtezőből indult, arról az ágról jutott a főtáblára, amelyen a magyar Révész Bulcsú is szerepelt. Már ez sem volt papírforma, a Csou Jüe-Lung elleni meglepetésgyőzelem után pedig a főtáblán simán verte Csang An-tát, majd egy harmadik kínait, a tavalyi Sze Csia-hujt. Mind közül azonban a legnagyobb bravúr Judd Trump legyőzése volt.

Ronnie O’Sullivan is bajba kerülhet?

Szerdán kialakul az elődöntő teljes mezőnye a vb-n. Délután újabb nem selejtezőből érkezett játékos jut a négy közé, Stephen Maguire ellen 10-6-ra vezet David Gilbert, aki a tornát a címvédő Luca Brecel elleni sikerrel nyitotta. Este fejeződik be Kyren Wilson és John Higgins meccse – 9-7-re Wilson vezet a négyszeres világbajnok skót ellen.

A hétszeres bajnok Ronnie O’Sullivan és az egyszeres győztes Stuart Bingham meccse is szoros csatát ígér, bár ők még csak egy szakaszt játszottak le egymás ellen. 4-4-ről folytatják délután, azaz biztos, hogy ebben a párharcban is csak este dől el a továbbjutó kiléte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.