Újabb világbajnok lett a hírhedt átok áldozata

A címvédő belga Luca Brecel lett az első kiesője az idei sznúker-világbajnokságnak. Bár Brecel 9-6-ra is vezetett David Gilbert ellen, a 2019-es vb elődöntőse fordított, és 10-9-re nyert. A lehető leghamarabb eldőlt, hogy Luca Brecel sem töri meg a Crucible átkát.

2024. 04. 21. 14:43
Luca Brecel Crucible curse snooker világbajnokság David Gilbert
Luca Brecel címvédőként már az első fordulóban kiesett Fotó: World Snooker Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sheffieldi Crucible színház 1977 óta ad otthont minden évben a sznúker-világbajnokságnak. Azóta senkinek sem sikerült az első világbajnoki címét megvédenie, még a legnagyobb klasszisok, az egyaránt hétszeres győztes Ronnie O’Sullivan és Stephen Hendry vagy a hatszoros világbajnok Steve Davis sem volt erre képes. Idén már az első fordulóban eldőlt, hogy Luca Brecel sem töri meg a sorozatot, azaz a Crucible átkát: 9-6-os előnyről 10-9-re kikapott David Gilberttől.

David Gilbert snooker világbajnokság Luca Brecel Crucible curse
David Gilbert búcsúztatta a címvédő Luca Brecelt a sznúker-világbajnokság első fordulójában. Forrás: World Snooker Tour

Egyértelmű volt, hogy Gilbert veszélyes ellenfél, 2019-ben ő maga is eljutott az elődöntőig, ám sokáig úgy tűnt, Brecel címvédőként győzelemmel rajtol. Az első szakasz végén 6-3-ra vezetett, majd 9-6-nál már egyetlen frémre került a továbbjutástól, mégis kikapott 10-9-re. S meglepően könnyen megadta magát a döntő frémben: annak ellenére, hogy egy sikeres sznúkerrel még visszajöhetett volna a meccsbe, kezet nyújtott Gilbertnek.

– Nagyon fáradt voltam este. Időnként jól ment a játék, de nem elégszer. Nem tudtam volna ennél többet tenni a sikerért. A betegségem nem lehet kifogás, mert David Gilbert remekül játszott, megérdemelte a győzelmet – mondta sportszerűen Brecel, aki torokfájással küszködött.

 

Luca Brecel hihetetlen mérlege

A belga játékos a szélsőségek embere: ez volt Luca Brecel hetedik szereplése a világbajnokság főtábláján, s csak 2023-ban tudott meccset nyerni. Akkor viszont ötöt is, amivel világbajnok lett.

Meglepetés született a másik, már véget ért meccsen is, a walesi Jak Jones simán, 10-4-re nyert a tizenegyedik kiemelt kínai Csang An-ta ellen.

Brecel mellett két további korábbi világbajnok is elkezdte már a meccsét: Judd Trump 6-3-ra vezet az iráni Hosszein Vafaei ellen, a négyszeres győztes Mark Selby viszont 7-2-es hátrányba került az idei vb-mezőny egyetlen újonca, Joe O’Connor ellen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.