Korrupciós vádak miatt lemondott az ukrán mezőgazdasági miniszter

Az állami földek illegális megszerzésével kapcsolatban indult korábban eljárás Ukrajnában.

2024. 04. 25. 20:40
Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter. Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere, Mikola Szolszkij csütörtökön – értesült a Politico brüsszeli hírportál. A politikus lemondólevelét kézzel írta meg, melyet Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke közösségi oldalán osztott meg. Posztjában egyúttal tudatta, Szolszkij lemondását a parlament következő ülésén fogják megtárgyalni.

Az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztérium Telegram-csatornáján pedig Szolszkij osztotta meg gondolatait: szerinte a jelenlegi helyzetben ez a helyes lépés, egyúttal a parlamentre bízta sorsát.

Ha a Verhovna Rada úgy dönt, hogy elfogadja lemondásomat, hálás leszek a döntésért, ha viszont úgy dönt, hogy folytatnom kell a munkát, folytatom a munkát

– fogalmazott.

Az MTI közlése szerint az állami földek illegális megszerzésével kapcsolatban indult korábban eljárás Ukrajnában, ebben az ügyben kezelik a tárcavezetőt gyanúsítottként. Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal közleményében azt írta, hogy egy hivatalban lévő minisztert gyanúsítanak azzal, hogy ő irányította azt a rendszert, amely 291 millió hrivnya (2,7 milliárd forint) értékű állami földterület illegális megszerzésére irányult. A dokumentum nem nevezte meg Szolszkijt, de azt írta, hogy a gyanúsított a parlament mezőgazdasági bizottságának korábbi elnöke. Ezt a posztot Szolszkij töltötte be 2022. márciusi miniszteri kinevezése előtt.

A közlemény szerint az említett rendszerben arra is kísérletet tettek, hogy további 190 millió hrivnya értékű földterületet is megszerezzenek.

A miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett nyilatkozatában a médiajelentésekkel kapcsolatban elmondta, a vádak egy 2017–2018-as időszakra vonatkoznak, amikor ügyvédként dolgozott egy állami vállalatok és magánszemélyek közötti vitában.

Szolszkij az első hivatalban lévő miniszter, akit korrupciós ügyben gyanúsítottként neveznek meg Volodimir Zelenszkij államfő elnöksége alatt – hívta fel a figyelmet az MTI.

Borítókép: Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.