Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Itt a francia háborús bejelentés, centikre a világháború

A franciák nem nyugszanak és mindenáron nyugati katonákat küldenének Ukrajnába, az orosz–ukrán háborúba. Emmanuel Macron párttársa most elárulta, hogy nagyon jól haladnak az erről szóló tárgyalások.

2024. 05. 22. 18:16
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2024. május 22-én közreadott videóról készített képen orosz T-90-es harckocsi ágyúja ukrán állásokra tüzel (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborúba beavatkozni kívánó Franciaország újabb lökést adna Európának egy világháború irányába. 

Jól halad az európai szövetségesek körében a NATO mélyebb bevonását szorgalmazó, francia vezetésű kezdeményezés

– közölte Emmanuel Macron francia elnök politikai pártjának egyik legfontosabb politikusa. Benjamin Haddad a múlt héten Észtországban megrendezett Lennart Meri-konferencia alkalmával a Newsweeknek azt mondta, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak meg kell fordítania az asztalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben az orosz–ukrán háborúban – írja a portál.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Macron arra törekszik, hogy helyreállítsa a nyugati stratégiai kétértelműséget és kibillentse Moszkvát az egyensúlyából, és legújabb javaslatai között szerepel például az, hogy a NATO-erők jelen legyenek Ukrajnában, de – elvileg – nem harci szerepkörben. Bár az Egyesült Államok azonnal elutasította az ötletet, a háborúpárti francia elnök Európában támogatókat szerzett, különösen az orosz határok mentén fekvő országokban.

Köztük van Petr Pavel cseh elnök, Kaja Kallas észt miniszterelnök, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

Valamennyien nem zárták ki azt a forgatókönyvet, hogy nyugati katonák jelenjenek meg az orosz–ukrán háborúban.

Túl sok időt töltünk azzal, hogy az eszkaláció miatt aggódunk, holott Oroszország az az ország, amelyik eszkalálódik

– tette hozzá Haddad, aki szerint a nyugati fővárosoknak kreatívan kell gondolkodniuk arról, hogyan lehetne Kijevet különböző módokon jobban segíteni. 

Sőt, a brit védelmi miniszter szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene az észak-atlanti szövetséghez. Grant Shapps a szerdán Londonban megrendezett védelmi konferencián (London Defence Conference) kijelentette azt is, hogy Kína és Oroszország közösen dolgozik ukrajnai bevetésre szánt hadszíntéri eszközök hadrendbe állításán. Shapps a King’s College London egyetem szervezésében tartott rendezvényen felszólalva elmondta: a következő hetekben hivatalosan is előterjeszti azt a kezdeményezését, hogy a NATO-tagországok a jelenlegi két százalékról egységesen 2,5 százalékra emeljék a hazai össztermékükhöz (GDP) mért védelmi kiadásaikat.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pedig egész Európára kiterjesztené a sorkatonaságot. Ahogy arról a V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolt, a júniusi európai parlamenti választás után felálló testület az elsők között igyekszik majd megvitatni ennek lehetőségeit, ezért sorsdöntőnek bizonyulhat a voksolás. Ha ugyanis a háborút támogatók szereznek többséget, akkor elkerülhetetlen lehet a világháború, ha azonban a háborút ellenző pártok jutnak nagyobb szóhoz, akkor az orosz–ukrán háború Ukrajna határain belül maradhat.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2024. május 22-én közreadott videóról készített képen orosz T–90-es harckocsi ágyúja ukrán állásokra tüzel (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.