Putyin ezt üzente húsvét alkalmából + videó

Az ortodox keresztények ma ünneplik a húsvétot. Ebből az alkalomból fogalmazta meg gondolatait Putyin orosz elnök.

2024. 05. 05. 9:02
A Szputnyik orosz állami ügynökség által terjesztett fotón Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ortodox húsvéti istentiszteleten vesz részt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2024. május 5-én. (Fotó: Valerij SHARIFULIN / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök gratulált az oroszoknak és az ortodox keresztényeknek húsvét alkalmából – olvasható a Kreml honlapján, amiről a Ria Novosztyi számolt be. Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott:

Fontos megjegyezni az Orosz Ortodox Egyház és más keresztény felekezetek kreatív, gyümölcsöző munkáját, amelynek célja gazdag történelmi, kulturális, szellemi örökségünk megőrzése, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, s a társadalomban ilyen maradandó értékek megalapozása.

Az Orosz Ortodox Egyház Sajtószolgálata által 2024. május 5-én közzétett fotón Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Szobjanyin (j) moszkvai polgármester egy ortodox húsvéti istentiszteleten vesz részt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. (Fotó: Sergey VLASOV / Orosz Ortodox Egyház Sajtószolgálat / AFP)
Az Orosz Ortodox Egyház Sajtószolgálata által 2024. május 5-én közzétett fotón Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) és Szergej Szobjanyin (jobbra) moszkvai polgármester egy ortodox húsvéti istentiszteleten vesz részt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban. (Fotó: Sergey Vlasov/Orosz Ortodox Egyház Sajtószolgálat/AFP)

Putyin üzenetében rámutatott, hogy a lelki pásztorok mindig is az emberekkel voltak. Ma pedig a komoly kihívások előtt álló keresztény vallási szervezetek hatékony, önzetlen segítséget nyújtanak mindazoknak, akik támogatásra, odafigyelésre szorulnak – tette hozzá az államfő.

Az elnök megjegyezte, hogy Oroszországban a húsvéti ünnepségek gazdag hagyományokkal rendelkeznek, amelyek emberek millióit egyesítik, nemzedékről nemzedékre szállnak át, és jó cselekedetekre és törekvésekre ösztönöznek.

Az államfő egyúttal gratulált Kirill pátriárkának húsvét alkalmából. Putyin hozzátette, hogy a húsvéti ünnep, amelyet a keresztények világszerte ünnepelnek, a legkedvesebb érzéseket ébreszti az emberek szívében, örömet és reményt ad nekik, és megerősíti őket a hitben.

Emellett az elnök egészséget és minden jót kívánt a pátriárkának.

Mint arról korábban beszámoltunk, éjféli húsvéti istentiszteletet tartottak a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, amelyet Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka mutatott be. Ezen Vlagyimir Putyinnal együtt a főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin is részt vett.

A fronton is megünnepelték a húsvétot

A szerb és orosz katonák együtt ünnepelték a húsvétot Ukrajnában. Erről a Shot Telegram csatorna írt. A beszámoló szerint a szerbek orosz katonákkal közösen vettek részt az ortodox húsvét ünneplésében. Az önkéntesek pedig süteményeket vittek a katonaságnak. 

A szerbek és az oroszok örökre testvérek

 – mondta az egyik szerb származású katona.

Borítókép: A Szputnyik orosz állami ügynökség által terjesztett fotón Vlagyimir Putyin orosz elnök egy ortodox húsvéti istentiszteleten vesz részt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2024. május 5-én. (Fotó: Valerij Sharifulin/POOL/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.