Rafael Nadal ellen játszik: megdöbbent az Alcaraz útján járó csodagyerek

Csütörtökön folytatódik a madridi ATP 1000-es tenisztorna első fordulója. A helyiek egyértelműen Rafael Nadal meccsét várják a legjobban, hiszen benne van a pakliban, hogy a huszonkétszeres Grand Slam-győztes legenda utoljára játszik versenyen hazájában. Az első forduló egészen szürreális párosítást hoz: Rafael Nadal ellenfele a top 1000-en kívül jegyzett Darwin Blanch lesz. A tizenhat éves amerikai játékos Carlos Alcaraz ütőpartnereként már szerzett tapasztalatot a közvetlen teniszelit képességeiről.

2024. 04. 25. 5:05
Rafael Nadal, tenisz, visszatért, Barcelona, Marozsán Fábián
Forrás: X
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcelona után Madridban is ütőt ragad. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok spanyol legenda jelenleg csak 512. a világranglistán, miután az elmúlt másfél évben alig-alig tudott versenyezni sérülései miatt. Nadal védett ranglistával így is indulhat a legrangosabb teniszversenyeken – amúgy sincs olyan helyszín a világon, ahol ne adnának örömmel szabadkártyát neki –, annál meglepőbb, hogy a madridi ATP 1000-es torna első fordulójában olyan teniszező lesz az ellenfele Darwin Blanch személyében, aki még soha nem járt a legjobb ezer között a világranglistán.

Darwin Blanch Rafael Nadal ellenfele tenisz
Amikor Darwin Blanch született, Rafael Nadal már háromszoros Grand Slam-bajnok volt (Fotó: ATP Tour/Mike Lawrence)

 

Ki Rafael Nadal tizenhat éves ellenfele?

Darwin Blanch 2007. szeptember 28-án született, addigra Rafael Nadal már a Roland Garros háromszoros győztesének mondhatta magát. Az amerikai fiatalember lesz a spanyol legenda első olyan ellenfele, aki már azután született, hogy Nadal Grand Slam-bajnok lett.

Blanch múlt héten egy teldei ITF-versenyen szerepelt, ott az első fordulóban Fajta Péter volt az ellenfele. Az amerikai fiatalember az elődöntős szereplésével négy ATP-pontot és 753 dollárt szerzett. A madridi első körös fellépésért 21 669 dollár üti a markát.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy miként kerülhetett mesterverseny főtáblájára Darwin Blanch. Nos, az amerikai csodagyerek két évvel ezelőtt, tizennégy évesen és öt hónaposan minden idők második legfiatalabb teniszezője lett, aki ATP-világranglistapontot szerzett. Idén már a miami ATP 1000-es tornán is játszhatott szabadkártyával, ott a cseh Tomás Machác 6:4, 6:2-re verte.

S mivel Blanch apja révén félig spanyol, ráadásul Spanyolországban is edz, megkaphatta a lehetőséget Madridban is. Az, hogy éppen a nála huszonegy évvel idősebb Nadal lett az ellenfele, már csak a sorsolás szeszélye, amire Blanch a közösségi médiában korának megfelelően reagált.

Nadal eddigi legfiatalabb ellenfele a 2003-as születésű Carlos Alcaraz volt, aki először három éve, éppen a tizennyolcadik születésnapján szintén Madridban játszott Nadal ellen. Akkor még simán nyert Nadal (6:1, 6:2), 2022-ben viszont Alcaraz már visszavágott neki a spanyol fővárosban (6:2, 1:6, 6:3).

Alcaraz jól ismeri Nadal fiatal ellenfelét

Nadal karrierje már aligha tart sokáig, Blanch nem is álmodhatott arról, hogy valaha megmérkőzhet a spanyol legendával. Alcarazt viszont jól ismeri a fiatal amerikai, ugyanis Blanch Juan Carlos Ferrero akadémiáján pallérozódik, aki a világranglistán 3. Alcaraz edzője.

Blanch többször ütőpartnerként vett részt Alcaraz edzésein, akkor is éppen az amerikai volt vele szemben a pályán, amikor a tavalyi Australian Open előtt Alcaraz megsérült, s emiatt ki is kellett hagynia a Grand Slam-tornát.

– A korához képest nagyon jól játszik – állítja Blanchről a húszéves Alcaraz. – Ez a meccs sokat jelenthet a karrierje szempontjából, ahogy nekem is nagyon fontos volt, amikor 2021-ben először játszhattam Nadal ellen. Az a fontos, hogy élvezze a mérkőzést.

Nadal múlt héten, Barcelonában megmutatta, hogy ahhoz elég jó formában van, hogy kevésbé magasan jegyzett riválisokat legyőzzön. Ha Blanch nem okoz ellene szenzációt, akkor a második fordulóban viszont ismét Alex de Minaur vár Nadalra, aki Barcelonában legyőzte a spanyolt.

Nadal kihagyhatja a Roland Garrost

A harminchét éves spanyol játékos Madridban nem a végső győzelem reményében játszik, a Roland Garros rajtjára szeretne jó formába lendülni.

– Ha úgy érkezem Párizsba, ahogy most érzem magam, nem fogok játszani. Akkor indulok el a Roland Garroson, ha versenyképesnek érzem magam – mondta Nadal, aki kiemelkedő csúcsot jelentő tizennégy alkalommal nyerte meg a párizsi Grand Slam-tornát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.