Egymásnak teljesen ellentmondva mérnek a balos közvélemény-kutatók

A publikálás előtt kapta meg az Iránytű kutatását Magyar Péter, ami neki kedvezett, ám a Závecz Gyurcsányt mérte az ellenzék favoritjának.

2024. 04. 25. 8:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iránytű Intézet szerdán megjelent kutatását már a múlt hét csütörtökön idézte Magyar Péter, vagyis a baloldal kutatói megoszthatták vele idő előtt az adatokat – számolt be róla a Mandiner. A portál tájékoztatása szerint ráadásul a baloldalon két egymásnak ellentmondó felmérés is napvilágot látott: míg a Závecz Research 14 százalékra mérte Magyar politikai formációját, addig az Iránytű Intézet 26 százalékos támogatottságot jelzett.

A legfrissebb reprezentatív kutatás szerint az alig két hete színre lépett Tisza Párt támogatottsága 26 százalék

– írta szerdán a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) alelnöke, Magyar Péter, aki Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. Kiderült, hogy az eredmények az egykor Jobbik-közelébe sorolt, többször csődöt jelentett, de most úgy tűnik, mégis létező Iránytű Intézetből származnak. A 26 százalékos támogatottság különösen annak fényében érdekes, hogy például a szintén a baloldalhoz köthető Závech Research 14 százalékra mérte Magyar Péter formációját a biztos szavazók körében.

 

Kiszivárgó mérések

Az Iránytű Intézet 2011 óta létezik, tulajdonosa a Jobbik-közeli üzletember, Forrai Richárd. Az agytröszt a kezdetektől fogva a Jobbiknak adott tanácsokat és a párt számára végzett kutatásokat, ennek megfelelően a politikai formáció parlamenti frakciója jelentős összegekkel finanszírozta. A Jobbik–Simicska-koalíció megkötését követően, 2015 és 2018 között jelentős megbízások ütötték az Iránytű markát. Ám a tiltott pártfinanszírozási botrányba keveredő Jobbik a gigászi büntetésének kifizetése nyomán szinte alig tudta finanszírozni az intézet működését. 

Az Iránytű a baloldal összefogását és a külföldi dollárok felbukanását követően kapott ismét jelentősebb munkákat.

Az intézet legnagyobb botránya 2021 végén tört ki, amikor a 444.hu-n egy olyan vizsgálat adatai kerültek nyilvánosságra, amelyet az egyesült baloldal kampánystábja rendelt meg, és amely nem a nagyközönség számára készült. A dokumentumból világosan kiderült – szemben a többi baloldali agytröszt méréseivel –, hogy az ellenzék egy katasztrofális vereség felé menetel. Miközben a többiek fej-fej melletti küzdelemről adtak hírt, addig az Iránytű Intézet kertelés nélkül leírta: 46 százalékra vezet a Fidesz–KDNP a 32 százalékos támogatottságú baloldal ellen. A megkérdezettek 52 százaléka volt azon a véleményen, hogy a kormány maradását szeretné.

 

Manipulált adatok

2022 őszén a baloldalhoz köthető közvélemény-kutatók nyilatkoztak a liberális 444.hu-nak arról, hogy a kampány során megjelentek olyan vizsgálatok, amelyeknek a valósághoz nem sok közük volt, ellenben a közvélemény befolyásolásának céljából hozták nyilvánosságra őket.

Az Iránytű Intézet ügyvezetője is bevallotta, hogy hamis adatokat hoztak nyilvánosságra. 

Ember Zoltán az interjúban elmondta, hogy néhány nappal a választásokat megelőzően előtte voltak az adatok amelyek szerint a baloldal 14–18 százalékos lemaradásban van, mégis azt mondta: hat-nyolc százalék közötti ellenzéki mínuszra számít, ami még nem kétharmados Fidesz-győzelem. A kutató pszichés nyomással magyarázta, hogy végül magát is meggyőzte ezen adatok helyességéről. Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatójának véleménye szerint ezeket a kutatásokat utólag elég könnyű azonosítani. 

Azoknak az anyagai, akik félrevezették a közvéleményt a választások előtt, a voksolás után is úgy mennek át a sajtón, mint kés a vajon, mindenféle kritika nélkül

– fogalmazott. Bár nem fejtette ki, de joggal feltételezhető, hogy elsősorban a Pulai András vezette Publicus Intézetre gondolt, amely még a választás előtti utolsó napokban is a lehető legszorosabb eredményt jósolta.

Borítókép: Závecz Tibor (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.