Szlovénia is elállhat Mark Rutte támogatásától

Robert Golob szlovén miniszterelnök elképzelhetőnek tartja Klaus Johannis román elnök jelölésének támogatását a NATO főtitkári posztjára. Ljubljana eddig Mark Rutte holland kormányfőt támogatta Jens Stoltenberg utódjaként.

RUTTE, Mark
Brüsszel, 2024. március 21. Mark Rutte holland miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az elsõ napi ülés elõtt, 2024. március 21-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Golob csütörtökön egyeztetett a jelenlegi NATO-főtitkárral. A Jens Stoltenberggel tartott közös sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: amikor támogatásukról biztosították Ruttét, akkor a holland volt az egyetlen jelölt, de a helyzet Johannis jelöltségével  megváltozott. 

Nagyon komolyan vesszük az új jelölést

 – jelentette ki Golob. A szlovén kormányfő szerint Ljubljana osztja a román elnök nézetei arra vonatkozóan, hogy a vezető pozíciók esetében fontos a regionális szempont is. Golob hozzátette: jelenleg Rutte tűnik esélyesnek, de a helyzet változhat. 

A bukaresti sajtóban nagy visszhangot kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 15-i, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján tett kijelentése is, amikor egy, a Klaus Johannis NATO-főtitkári esélyeivel kapcsolatos kérdésre közölte: 

Magyarország örül, hogy van egy közép-európai jelölt. A magyar diplomácia vezetője akkor azt mondta: lehetetlen megjósolni a végeredményt. Egyértelművé tette, hogy a magyar kormány nem támogatja Mark Ruttét, mivel a holland miniszterelnök korábban Magyarország térdre kényszerítését sürgette, így nincs bizalom iránta.

Örülünk, hogy van egy közép-európai jelölt, eddig soha nem volt ebből a térségből érkező főtitkára a NATO-nak

 – mondta ki Szijjártó Péter.

Csütörtökön egyébként először szólalt meg Mark Rutte holland miniszterelnök Johannis NATO-főtitkári jelöltségével kapcsolatban. A brüsszeli uniós csúcstalálkozó egyik szünetében egy újságírónak válaszolva remek embernek nevezte a román elnököt, akivel majdnem mindig jól tudott együttműködni.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.