Erről tárgyalhat a kínai elnök a háborúpárti Macronnal

A kínai elnök ma a francia fővárosba érkezik, ahol kollégájával, Emmanuel Macronnal is egyeztet. A témák között a kereskedelmi viszonosság és az ukrajnai háború megoldásának keresése áll.

Forrás: Le Monde2024. 05. 05. 7:39
Hszi Csin-ping kínai elnök és Emmanuel Macron francia elnök 2023. április 7-én. (Fotó: Jacques WITT / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsba várják ma Hszi Csin-pinget. 2019 óta először tér vissza Európába az ázsiai nagyhatalom vezetője. A kínai elnök a francia útját követően Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.  

Hszi Csin-ping kínai elnököt (b) és Emmanuel Macron francia elnököt (k) tolmács kíséri (j) 2023. április 7-én. (Fotó: Jacques WITT / POOL / AFP)
Hszi Csin-ping kínai elnököt (balra) és Emmanuel Macron francia elnököt (középen) tolmács kíséri (jobbra) 2023. április 7-én. (Fotó: Jacques WITT/POOL/AFP)

A tervek szerint délután négy óra körül fogadja Gabriel Attal francia miniszterelnök a párizsi Orly repülőtéren a kínai vezetőt. Hszi Csin-ping hétfőn folytatja a találkozókat Emmanuel Macronnal, aki előzetesen egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral is. Mint arról beszámoltunk, a német kancellár feleségével együtt találkozott a francia elnökkel és annak feleségével egy párizsi étteremben, írja névtelen kormányzati forrásokra hivatkozva a Politico.

Délelőtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csatlakozik a francia–kínai pároshoz. Sajtóértesülések szerint a kereskedelmi vitákkal kapcsolatban egyeztetnek a felek. Később Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping négyszemközt találkozik.

A francia elnök a Le Monde szerint arra kéri majd Kínát, hogy támogassa az olimpiai fegyverszünetet a nyári párizsi játékok alatt minden konfliktus esetében. Párizs azt is szeretné elérni, hogy Kína ne támogassa Moszkva Kijev elleni háborús erőfeszítéseit, s segítsen hozzájárulni ennek a konfliktusnak a megoldásához.

A Reuters szerint Párizs arról próbálja meggyőzni Pekinget, hogy használja ki az Oroszországra gyakorolt befolyását az ukrajnai háborúban. A felek közt várhatóan szó esik a közel-keleti konfliktusról is.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és Emmanuel Macron francia elnök 2023. április 7-én. (Fotó: Jacques WITT / POOL / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.