Gyertyaszentelő Boldogasszony napját ünnepeljük

A keresztény világ február 2-án emlékezik meg Mária tisztulásáról és arról, hogy ezen a napon vitte először a kisded Jézust a jeruzsálemi templomba.

Forrás: Magyar Kurír/Híradó.hu2024. 02. 02. 12:03
Fra-Bartolomeo Jézus bemutatása
Fra-Bartolomeo Jézus bemutatása Forrás: Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresztény hagyomány szerint Jézust a születése utáni negyvenedik napon mutatták be a jeruzsálemi templomban.

Fra-Bartolomeo Jézus bemutatása
 Jézus bemutatása a templomban. Fra Bartolomeo festménye. Forrás: Wikipédia

Mária és József ezen a napon az Úrnak szentelték elsőszülött fiúkat, és áldozatként két galambfiókát ajánlottak fel.

Az idős Simeon ekkor találkozott vele, és felismervén a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte Jézust. Innen eredeztethető a gyertyaszentelés későbbi, a X. századra visszavezethető szokása. A keresztény világban pedig már a szentelt gyertya lett Jézus Krisztus egyik legrégebbi jelképe az ókeresztény kortól fogva.

Az Úr Jézus bemutatásának emlékét a IV. századtól megünnepelték Jeruzsálemben. Róma csak a VII. században fogadta el ezt a liturgikus napot, amikor az emberiség ekkor találkozhatott Jézus Krisztussal, aki később a keresztfán meghalt értük.

A keresztény Európában – a római fáklyás körmenetekhez hasonlóan – ezen a napon a templomok és a szent helyek között gyertyás körmeneteket tartottak, aminek elválaszthatatlan része volt a dicsőítő dalok éneklése.

A gyertyaszentelés szokása a XII. században terjedt el Európában. 

A hazai Pray-kódex tudósítása szerint e napon először a tüzet áldották meg a papok, majd ennél a tűznél gyújtották meg a gyertyákat. A szentelt gyertyához számos hiedelem társult. A római katolikus családoknál ekkor vitték a gyertyákat szentelésre, melyeket aztán odahaza falra akasztottak, illetve fiókban tartottak. 

Ha volt újszülött a házba,n akkor a gyertyát a bölcsőben tartották. 

A szentelt gyertyát veszedelem idején, nagy betegség esetén, illetve haldoklók mellett gyújtották meg, így az a bölcsőtől a halálig végigkísérte a híveket.

 

Borítókép: Jézus bemutatása a templomban. Mantegna festménye (Forrás: Wikipédia)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.