A Brigádnapló jótékonysági útra indul: Szőke András filmjét a Rotary-klubok vetítik országszerte

A jótékonysági vetítéseket a Magyar Rotary Clubok Szövetsége szervezi, amely 56 Rotary-klubot fog össze országszerte Győrtől Szegedig, Pécstől Budapesten keresztül Nyíregyházáig – olvasható a szervezők közleményében.

Forrás: MTI2024. 04. 17. 11:30
Brigádnapló
A film készítői, szereplői a jótékonysági vetítések bejelentésén. Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, május 13-án 11 városban lesz látható premier előtt a Brigádnapló: Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Csongrádon, Székesfehérváron, Sopronban, Szombathelyen, Szentendrén, Kecskeméten, Szolnokon és Kiskunhalason.

Brigádnapló
Szőke András a rendszerváltás egy szeletét akarta bemutatni a szentesi Petőfi Szocialista Brigád eredeti brigádnaplójának felhasználásával. Fotó: Havran Zoltán 

A vetítésekre csaknem kétezer nézőt várnak, akik a film után több helyszínen az alkotókkal, a szereplőkkel is találkozhatnak. A jegyekből és a támogatásokból befolyt összegből az adott város Rotary-klubjainak segítségével gyermekeket és fiatalokat támogatnak.

A filmről szólva a közleményben kiemelik, hogy Szőke András rendező a tőle megszokott, keserédes stílusával fogott bele a rendszerváltás egy szeletének bemutatásába a szentesi Petőfi Szocialista Brigád fellelt eredeti brigádnaplójának felhasználásával. 

„A film a közösség összetartozását, a túlélést és a kreatív megoldásokat helyezi előtérbe a hiánygazdaság, a szocialista tervgazdálkodás idejében, célul tűzve ki, hogy a múltba való elmélyedés mellett humorával a fiatal korosztályt is megszólítsa, és bemutassa számukra a hetvenes–nyolcvanas évek néha burleszkszerű mindennapjait” – írják az ismertetőben.

A Brigádnapló című szatirikus vígjáték producere Mészáros Zoltán, operatőre Bán-Horváth Attila, a forgatókönyvet Nemes Orsolya és Szőke András jegyzi. 

Szereplők:
Reviczky Gábor (Kóbi, a járási párttitkár), Szarvas József (Bundás, a hentes és segédszakács), Szőke András (Blöff, a takarító és mindenes), Mészáros Zoltán (Barkasz, a kirendeltségvezető és a fia, Kis-Skoda), Györgyi Anna (Édes, a cukrászműhely vezetőja), Gáspár Tibor (Deci, a bisztróvezető), Vida Péter (Elvis, a pincér), Zelei Gábor (Cérna, a másik pincér), Fábry Sándor (Pipi, a túravezető), Badár Sándor (Dzsin, a vasutas anyagbeszerző), Kautzky Armand (Burai, a dekoros), Can Togay (Tokaji, a recepciós), Bede Róbert (Konyak, a konyhafőnök és a brigád vezetője), Lajsz András (Snapsz, a borkóstoló -ezető), Czirbus Zoltán (szakcsoportelnök), Bán-Horváth Veronika (Vera), Szép Bence (műsorvezető), Abebe Dániel (Bebe, a kubai énekes).

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.