Keservesen sírtak tornásznőink, mielőtt elindultak a vb-re + videó

Olimpián legutóbb 1992-ben Barcelonában esett meg, hogy férfi- és női tornászcsapatunk is ott lehetett a mezőnyben, négy évvel később, 1996-ban Atlantában női csapatunk volt érdekelt, azóta viszont tornában csak egyéniben sikerült kvótákat szereznünk. A szombaton kezdődő antwerpeni olimpiai kvalifikációs vb-n viszont most a férfiaknál és a nőknél is van esélyünk csapatban kiharcolni a részvételt a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra. Még úgy is, hogy két nappal az elutazás előtt a legmagasabban jegyzett versenyzőnk, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia súlyos sérülést szenvedett, már meg is műtötték.

2023. 09. 28. 5:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpián a férfiaknál és a nőknél is tizenkét csapat szerepelhet, és a tavaly őszi liverpooli világbajnokságon a dobogósok már révbe értek: a férfiaknál a kínaiak, a japánok és a britek, a nőknél pedig az amerikaiak, a britek és a kanadaiak. Ám a tavalyi vb-n bebizonyosodott, hogy a mieink is jó eséllyel pályáznak a kvótára, hogy Párizsban ott legyenek a legjobb tizenkét csapat között. Liverpoolban a Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Kardos Botond alkotta együttesünk a 12. helyet szerezte meg, ilyen magyar eredményre huszonöt éve nem volt példa – s ha akkor osztják a kvótákat, nekünk is jut. Nem mellékesen az egyéni összetett döntőbe két versenyzőnk is bejutott, a talajon Eb-ezüstérmes Mészáros Krisztofer a 14., a nyújtón junior Európa-bajnok Balázs Krisztián a 15. helyen végzett. A női csapatversenyben a Bácskay Csenge, Székely Zója, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Szilágyi Nikolett összeállítású csapatunk 14. lett, a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia pedig a gerenda döntőjében hasfalsérüléssel bajlódva hetedik.

Kovács Zsófia
Kovács Zsófia a vb-n döntős volt gerendán. Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Idén áprilisban a törökországi, antalyai Eb-n női csapatunk (Kovács Zsófia, Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Szilágyi Nikolett) a britek, az olaszok és a hollandok mögött negyedik lett, férficsapatunk (Mészáros Krisztofer, Molnár Botond, Kiss Balázs, Bátori Szabolcs, Balázs Krisztián) pedig tizedik. Kovács Zsófia összetettben ezüst-, gerendán bronzérmet szerzett.

A 23 éves Kovács Zsófia ugrásban 2020-ban és 2022-ben, felemás korláton 2020-ban nyert Eb-t, s hatalmas veszteség, hogy most az antwerpeni vb-n nem lehet ott. Szombaton az edzésen súlyos sérülést szenvedett.

Kovács Zsófia közvetlenül az utazás előtt dőlt ki

– Zsófival talajon csináltunk egy akrobatikus kört, az utolsó elemből megérkezett, és egyszerűen megtörtént a baj. Utána összeesett, nem is értettük, miért fekszik a szőnyegen. Aztán láttam, nem bír mozogni, ezért mentőt kellett hívni hozzá, de akkor is még abban bíztunk, hogy csak húzódás. Majd az elvégzett vizsgálatok után kiderült, hogy elülső keresztszalag-szakadást szenvedett. Sajnos ez egy hosszú kihagyást jelent Zsófi számára – nyilatkozta a Duol.hu portálnak versenyzőnk edzője, Trenka János, aki azt is elárulta, hogy a többi lány is sírt, amikor megtörtént a nagy baj, ám az álmaikat így sem adják fel, és bíznak benne, hogy a csapatnak sikerül megszerezni a kvótát.

Kovács Zsófia a hét elején már át is esett a műtéten.

Ami az olimpiai kvalifikációt illeti, ha vélelmezzük, hogy a már kvótás csapatok Antwerpenben is a legjobb 12-ben végeznek, akkor a mi együtteseinknek is ezt kell elérniük. A 13–15. helyen végző országok egy-egy nem névre szóló kvótát kapnak. Az egyéni összetett verseny alapján a férfiaknál nyolc, a nőknél tizennégy kvóta talál gazdára, de nemzetenként csak egy, és ezek névre szólóak. A szerenkénti döntőkből egy-egy, vagyis hat férfi és négy nő jut ki az olimpiára, s ha a finálék mind a nyolc résztvevője már rendelkezik kvótával, akkor a felszabaduló kvóták átszállnak az egyéni összetettre.

Minden szeren legyen meg három rontás nélküli gyakorlat!

A világbajnokságon a férfiaknál Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Molnár Botond, Kiss Balázs és Bátori Szabolcs, míg a nőknél Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge és Szilágyi Nikolett képviseli a színeinket.

Forrás: Magyar Tornaszövetség

– Nem sikerült simára a felkészülés hajrája Kovács Zsófi sajnálatos sérülése miatt, de mindenki, aki bekerült a válogatottba, képes arra, hogy megoldja a rá kiszabott feladatot. A feladat pedig nem más, mint az, hogy minden szeren legyen meg három rontás nélküli gyakorlat – szögezte le Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, delegációnk vezetője.

Forrás: Magyar Tornaszövetség

A 22 éves Mészáros Krisztofert a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) honlapja is megszólaltatta, versenyzőnk pedig elmondta, mindent megtesz azért, hogy csapatunk megszerezze az olimpiai kvótát, míg egyéni összetettben a legjobb tízben szeretne végezni.

A vb-n a selejtező 5-4-3-as rendszerben zajlik. Ez azt jelenti, hogy az ötfős csapatokból négyen mehetnek fel minden szerre, és a csapateredménybe a legjobb három pontszám számít, s ez alapján osztják ki az olimpiai csapatkvótákat. Férficsapatunk vasárnap a 6. csoportban nyújtón kezd, míg női csapatunk hétfőn a 8. csoportban felemás korláton. A selejtező egyben kvalifikáció a csapat-, az egyéni összetett és a szerenkénti finálékra is. A csapatdöntőbe a legjobb nyolc nemzet kerülhet be, ahol szerenként már csak három tornász mutathatja be gyakorlatát. Az egyéni összetett 24 fős fináléjába nemzetenként csak két versenyző juthat be, és a szerenkénti döntőkre ugyanez érvényes a legjobb nyolc tornászt tekintve.

Borítókép: Az Eb-ezüstérmes Székely Zója felemás korláton (Fotó: MATSZ/Freschli József) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.