Jürgen Klopp is lapot kaphat a Bayern München önsorsrontó kártyapartiján

Zsinórban elhódított tizenegy német bajnoki cím után bukott el a Bayern München a Bundesligában, Thomas Tuchel vezetőedző idény végi távozását pedig már bejelentették. Közben a bajorok bejutottak a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, és adott esetben egy friss BL-győztes edzőt lapátra tenni kellemetlen lenne. Xabi Alonso és Julian Nagelsmann már biztos nem érkezik, Ralf Rangnickkal tárgyalnak, de még Jürgen Klopp is kaphat lapot a Bayern hírhedt kártyapartiján.

2024. 04. 26. 5:40
KLOPP, Jürgen
Jürgen Klopp a nyáron feláll a Liverpool kispadjáról, egy évet pihen, és német források szerint elképzelhető, hogy 2025-ben a Bayern München vezetőedzője lesz, amivel tovább bonyolódik a bajor edzőkáosz. Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki járt már a Bayern München múzeumában az Allianz Arénában, az megnézhette a klub régi vezetői tárgyalójának élethű mását, benne az ovális asztallal, amelynek a közepére egy pakli kártya van kihelyezve. Első ránézésre magyar kártyának tűnik, de valójában annak a bajor megfelelője. Az anekdota szerint a Bayern vezetői a Säbener Strassén, a klub edzőközpontjában található eredeti tárgyalóban döntöttek a nagy igazolásokról, edzők kirúgásáról és kinevezéséről, miközben gyakran kártyáztak is. Most nehéz kifürkészni, hogy az edzőkáoszban milyen a lapjárás Münchenben.

TUCHEL, Thomas
Thomas Tuchel és Lőw Zsolt jövője kérdéses, még az is benne van pakliban, hogy maradhatnak a Bayern München kispadján (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Thomas Tuchel vezetőedző (s vele együtt Lőw Zsolt másodedző) elvileg az idény végén feláll a kispadról, erről még februárban született döntés a Bochum elleni bajnoki vereséget követően. A Bayern akkor gödörben volt, zsinórban háromszor kapott ki, az említett fiaskót közvetlenül megelőzte a Lazio elleni vereség a BL-nyolcaddöntő első meccsén, illetve a Bayer Leverkusentől kapott 3-0-s pofon, ami előrevetítette, hogy a rekordbajnok tizenegy idény után elveszti a trónját a Bundesligában.

Ellentmondásos döntés született azzal, hogy Tuchelt nem váltották le azon nyomban, ám előre bejelentették, hogy a nyáron megválnak tőle. Ezzel azért hozta kellemetlen helyzetbe magát a Bayern, mert bár a Bundesliga-arany valóban elúszott a Leverkusen történelmi győzelme miatt, a BL-ben már ott van az elődöntőben Tuchel csapata, tehát az sem teljesen kizárt, hogy friss BL-győztes edzőt tennének lapátra.

A Bayern München egyik opciója: Thomas Tuchel

Persze lehet visszakozni, erre épp a héten Xavi és a Barcelona esete a példa: a szakításról szóló korábbi bejelentés ellenére a katalán csapat élén mégis Xavi marad. Már szárnyra keltek pletykák arról, hogy Tuchel is folytathatja a müncheni munkát, hiszen a távozásáról csak szóbeli megállapodás született, a szerződése hivatalosan 2025 nyaráig él. A bennfentes Fabrizio Romano szerint ugyanakkor nem tárgyaltak Tuchel maradásáról, a német edzőt pedig már csábítják vissza Angliába, ahol korábban a Chelsea-t irányítva BL-t nyert: a Manchester United kereshette meg.

Mindeközben a Bayern München sorra húzhatja ki a neveket a listájáról. Az első számú célpont Xabi Alonso lett volna, ám a Leverkusen spanyol sikerkovácsa tisztázta, hogy egyelőre nem megy sehova a bajnokcsapattól.

ALONSO, Xabi
Xabi Alonso lehetett volna a Bayern München edzője, de inkább tovább építi a Bayer Leverkusent (Fotó: MTI/EPA/Martin Meissner)

Utána Julian Nagelsmann visszahozataláról tárgyaltak, ami bizarr lett volna, hiszen tavaly márciusban őt cserélték le Tuchelre. Az a döntés hibásnak bizonyult, Nagelsmann elküldése elhamarkodott volt. Bele is bukott a klub akkori szakmai vezetése, Hasan Salihamidzic sportigazgatónak és Oliver Kahn vezérigazgatónak távoznia kellett. Az új vezetőség, a Red Bull-konszerntől érkező Christoph Freund, Max Eberl páros pedig a Lipcséből ismerős Nagelsmann visszahozatalán dolgozott, és a német válogatott irányítását eredetileg a nyári Európa-bajnokság végéig vállaló edző is hajlott arra, hogy folytassa a befejezetlen müncheni munkáját. Csakhogy a háttérből a klub volt vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge megvétózhatta a nagy visszatérést, így Nagelsmann hosszabbított a német válogatottal a 2026-os világbajnokság végéig.

Ralf Rangnick vagy kivárás és Jürgen Klopp?

Olykor csobban a Münchent átszelő Isar folyóban egy-egy aligha komolyan vehető kacsa is, mint amilyen a Zinédine Zidane érkezéséről szóló hír volt, ám Ralf Rangnick valós edzőjelöltté lépett elő. Az osztrák válogatottal az Eb-re készülő tréner korábban Freund sportigazgatóval szoros munkakapcsolatban volt Salzburgban, és Rangnick már elismerte, hogy történt kapcsolatfelvétel a Bayern részéről. – Abban a pillanatban kell elgondolkodnom, amikor a Bayern azt mondja: mi akarunk téged – reagált Rangnick a bajor álláslehetőségre.

A Süddeutsche Zeitung közben azt fejtegette, hogy mintha a Bayern vezetősége nem tudná, mit akar, hiszen rövid időn belül Xabi Alonso és Rangnick is edzőjelölt lett a klubnál, a két tréner játékfilozófiája pedig merőben eltérő, egyikük a labdabirtoklásra, másikuk a labdaszerzésre, a presszingre fókuszál. Az pedig baj, ha nincs kiforrott koncepció, amihez edzőt keresnek, hanem a gombhoz varrnák a kabátot.

A német Bild szerint az is elképzelhető, hogy a Bayern átmeneti megoldást keres a következő idényre, mivel 2025 nyarától elviekben elérhető lesz Jürgen Klopp, aki a Liverpoolból való távozása után egy év pihenőt jelentett be. Ebből a szempontból a legegyszerűbb az lenne, ha Tuchel addig kitöltené a szerződését, de ideiglenes edzőként felvetődött a csapattal 2020-ban mindent megnyerő Hans-Dieter Flick is, akiért a német válogatottal való bukása óta nem kapkodnak a csapatok.

A kivárásos, Klopp érkezéséről szóló teóriának, amit a Metropol is megírt, ellentmond, amit Max Eberl szakmai igazgató nyilatkozott: – Olyan edzőt akarunk, aki hosszú távon a Bayern München mellett marad. Folytonosságra van szükségünk, ami elengedhetetlen a sikerhez.

Igazán azonban az számít, hogy a klub mindenható urai, Rummenigge és Uli Hoeness mit szeretnének, mert Nagelsmann esetéből is kiindulva, a Kahn, Salihamidzic duó ámokfutása után egyelőre Freund és Eberl párosában sem bíznak meg teljesen, és a háttérből mozgatják a szálakat.

Jelenleg csak az biztos, hogy a Nagelsmann kirúgásával kezdődő müncheni edzőkáosz nem vet jó fényt a korábban a stabilitásáról ismert Bayernre. A következő hetek – főleg a BL alakulása – pedig még újra is keverhetik a kártyákat.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.