Sokk a Liverpoolnál: Jürgen Klopp bejelentette a lemondását

Váratlan és a szurkolók számára alighanem sokkoló hír jelent meg a Liverpool hivatalos honlapján pénteken: Jürgen Klopp a jelenleg zajló idény végén, azaz a nyáron távozik a csapattól. Szoboszlai Dominik klubja hamarosan új vezetőedző után nézhet. Klopp azzal indokolta a döntését, hogy kifogyott az energiából.

2024. 01. 26. 12:18
Jürgen Klopp Szoboszlai Dominik Liverpool
Liverpool's German manager Jurgen Klopp (L) congratulates Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (R) at the end of the English Premier League football match between Liverpool and Arsenal at Anfield in Liverpool, north west England on December 23, 2023. Liverpool and Arsenal equalised 1 - 1. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc és fél év után elhagyja a Liverpool csapatát Jürgen Klopp, jelentette be a német edző a klub hivatalos honlapján megjelent cikkben. A jelenleg zajló idényt még végigviszi Klopp és társai edzőjeként, de a nyáron távozik az Anfield Roadról, noha 2026-ig szól a jelenlegi szerződése.

English Premier League - Manchester City vs Liverpool
Jürgen Klopp távozik a Liverpool éléről. Fotó: EPA/Peter Powell

– Tudom, hogy a döntés sokkolni fogja az embereket, amikor először hallanak róla, de nyilvánvalóan igyekszem megmagyarázni – fogalmazott Klopp a Liverpool honlapján. – Mindent szeretek ebben a klubban, a városban, a szurkolóinkban, szeretem a csapatot, a személyzetet. Mindent szeretek. Hogy mégis meghoztam ezt a döntést, az mutatja igazán, mennyire meg vagyok győződve arról, hogy ezt kell tennem. Kifogytam az energiából. Tudtam, hogy egyszer eljön ez a pillanat, nem lehet újra és újra elvégezni ugyanazt a munkát. Az együtt eltöltött évek és átélt dolgok után egyre nagyobb tisztelet és szeretet övezett, így a legkevesebb, amivel tartozom, az az igazság. És ez a igazság.

 

Jürgen Klopp döntése teljesen váratlan volt

A Liverpool szerdán jutott be az angol Ligakupa döntőjébe, amelyet majd február 25-én vív a Chelsea ellen. A csapat jelenleg az első helyen áll a Premier League-ben, versenyben van még az FA-kupában és az Európa-ligában is, tehát minden fronton győzelmi esélye van. Mindezt figyelembe véve teljesen váratlan Klopp döntése, annak előjele, előzménye – legalábbis a nyilvánosságban – nem volt.

Tavaly nyáron sokkal inkább benne lehetett volna a pakliban Klopp távozása, hiszen az előző idényben a Liverpool trófea nélkül maradt, a bajnokságban csak az ötödik helyen végzett, így hat év után kiszorult a Bajnokok Ligája mezőnyéből. Akkor azonban a német edző a távozás helyett a csapat újjáépítésébe fogott bele, gyakorlatilag új középpályát épített a mostani idényre, amiben a Lipcséből hetvenmillió euróért megvett Szoboszlai Dominik is főszerepet kapott.

 

A Liverpool már tavaly tudott a távozási szándékról

– Már novemberben közöltem a klubbal a döntést – tisztázta Klopp. – Amikor egyeztettünk az esetleges igazolásokról, a következő nyári edzőtáborról, felvetődött a gondolat, hogy nem biztos, hogy akkor még itt leszek, és ezen magam is meglepődtem.

A jelenlegi idényből még mintegy négy hónap van hátra, és Klopp reméli, hogy minden sorozatban kitartanak a hajráig, így méltóképpen búcsúzhat el a Liverpooltól: – Hozzunk ki még mindent ebből a szezonból, és érjünk el olyan dolgokat, amik mosolyt csalnak az arcunkra, ha visszatekintünk rájuk a jövőben.

Hogyan tovább? Irány a német válogatott?

Klopp jövője egyelőre bizonytalan, pedig kézenfekvő lenne, hogy a német válogatott irányítását veszi majd át. Júniusban nyilatkozott arról, hogy érdekelné a feladat: – Ez a poszt nagy megtiszteltetés lenne, ez nem kérdés. A gondot az jelenti, hogy lojális vagyok. Nem hagyhatom ott egyszerűen a Liverpoolt, mondván, most átveszem egy kicsit a német válogatottat. Ez nem így működik, és egyébként sincs felkérésem a feladatra. Ha valamikor szövetségi kapitány leszek, akkor elérhetőnek kell lennem, ami most nem igaz rám.

A nyártól viszont már nem lenne ilyen akadály. Csakhogy Klopp most azt is tisztázta, hogy egy évet biztosan kihagy, eszerint 2025-nél korábban sehol sem lesz edző. Pedig a német válogatottat jelenleg Julian Nagelsmann vezeti, akivel csak a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokság végéig kötöttek szerződést. Tehát ha a következő hónapok és maga az Eb nem sikerül jól a német válogatottnak, amire az elmúlt évek eredményei alapján van esély, Kloppot feltehetően megkörnyékezik majd, hogy rázza gatyába a nemzeti csapatot.

 

Borítókép: Jürgen Klopp már nem lesz sokáig Szoboszlai Dominik edzője (Fotó: AFP/Paul Ellis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.