A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Precedensértékű bírói ítélet

Bákonyi Ádám
1999. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tatabányai Városi Bíróság szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt 12, illetve 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy győri kft. két dolgozóját. A precedensértékű ítélettel európai viszonylatban is az egyik legnagyobb volumenű szoftverlopási ügy végére tettek pontot.A Győri Városi Ügyészség vádiratában a szerzői jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértése szerepelt. A PC. Trade Computer Kft. tevékenységével 7,5 millió forint értékű vagyoni hátrányt okozott a programok tulajdonosainak. Az ügy négy évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is egy győri ügyvéd lakásában tartott házkutatás során a rendőrök olyan programokra bukkantak, amelyek eredetét a tulajdonos nem tudta hitelt érdemlően igazolni. Kiderült: az ügyvéd a számítógépet és a szoftvereket – ami után nem kapott semmiféle licencszerződést – a PC Trade-től vásárolta. A kft.-nél tartott házkutatás során 35 féle, összesen 49 darab igazolhatatlan eredetű program került elő. A társaság ügyfelei között megtalálhatók voltak jelentős vállalatok és közintézmények is. Az ügyfelekkel szemben folytatott eljárás tavasszal zárult le. A kft. két dolgozóját a Győri Városi Bíróság végül 12, illetve 8 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az illegális szoftverhasználatért maximálisan kiszabható büntetés: 5 év szabadságvesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.