A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Tisztáznák Antonescut

1999. 11. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelképes bírósági tárgyalás keretében a hét végén Temesváron egy 13 tagú bizottság kimondta: az egykori náci diktátort, Antonescu marsallt törvénytelenül ítélte el az egykori Népbíróság a Szovjetunió elleni agresszióért, háborús bűnökért és a holokausztban való részvételért.A nyolc civil szervezet (többek között a híres Vatra Romaneasca és a Ion Antonescuról elnevezett Liga) által megrendezett perre nem mentek el azok a meghívott képviselők, akik az elmúlt években nyilvánosan szót emeltek a rehabilitációs kísérletek ellen, a szervezők pedig „nem tudták telefonon elérni” a romániai zsidó közösségek képviselőit. A vádat így egy könyv képviselte, Mihai Stoenescu tavalyi könyvsikere, az Antonescu és a zsidók – a szerző szerint a marsall összes bűne annyi, hogy belekényszerítette az országot a szövetségesek elleni háborúba, de ezzel megmentett négyszázezer zsidót. A 13 tagú „erkölcsi bíróság” arra a következtetésre jutott – írja a kolozsvári Szabadság –, elegendő bizonyíték van ahhoz, hogy a per újratárgyalását kérjék az illetékes szervektől. Érdekes párhuzam, hogy a mai román társadalom is (jogosan) törvénytelennek tartja a Ceausescu házaspárt elítélő bíróságot, de nem vonja kétségbe az ellenük felhozott vádakat – ez a logika a szovjet nyomásra létrehozott népbíróságok esetében is érvényesülhetne, hiszen a józan gondolkodású románok számára nyilvánvaló Antonescu háborús bűnössége. A kolozsvái magyar napilap cikkírója szerint az egyedül üdvözítő, nem alternatív román történelemoktatás erényeinek köszönhetően a román nép sohasem ismerte valós múltját, Antonescu kapcsán is csak azt tanították, hogy „megmentette a romániai zsidókat”. Arról szó sem esett, hogy hosszú hónapokon át tolerálta a legionáriusok rémuralmát, zsidók elleni rémtetteiket, büntetlenséget biztosított Horia Sima zöldinges legényeinek, és segítette őket a fajvédő törvényhozás szédületes iramában. Arról is mélyen hallgat a „jó történelem”, hogy a német csapatok oldalán Besszarábiában és Bukovinában előrenyomuló román hadsereg szinte teljes mértékben kiirtotta a zsidó lakosságot – írja a Szabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.