A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Visszaszivárognak a harcosok

1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz polgárok kétharmada támogatja a Kreml katonai akcióit Csecsenföldön, s csaknem 48 százalékuk szerint a „ban-dák” teljes megsemmisítéséig kell folytatni a hadműveleteket, vagyis nincs szükség tárgyalásokra. Az orosz ROMIR független közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint – amelynek adatait tegnap hozták nyilvánosságra Moszkvában – az orosz társadalom mindössze 10,9 százaléka veti el egyértelműen a Csecsenföld elleni erőszakos fellépést, s további 14,8 százalék részben ellenzi a hadműveleteket. A megkérdezettek alig 14 százaléka véli úgy, hogy Moszkvának el kellene ismernie Csecsenföld függetlenségét. A szeptemberi házrobbantások után az orosz társadalom még mindig tart újabb terrorcselekményektől. Az oroszok 40 százaléka véli úgy, hogy a következő hetekben megnő a „csecsen terrorizmus” veszélye, míg e fenyegetettség csökkenésében csak a megkérdezettek 25 százaléka hisz. Csecsenföld „felszabadított” településeit valójában csak nappal ellenőrzik a szövetségi erők, éjszaka a csecsen fegyveresek uralják a helyzetet – írta tegnap számában a Kommer-szant Daily. Az orosz gazdasági napilap helyszíni riportja szerint csak rövid ideig tartott a nyugalom, s a belügyi csapatok által puskalövés nélkül átfésült településekre fokozatosan visszaszivárognak a csecsen ellenállók. S habár könnyű felismerni őket – többségük kábítószeres, vállukon kék foltok vannak a fegyver tusától, tenyerük lőportól barna –, az orosz hatóságok nem léphetnek fel ellenük, hiszen ezeknél a csecsen férfiaknál nincs fegyver, s igazolványaik is rendben vannak. A Kommerszant Dailynek név nélkül nyilatkozó orosz tisztek szerint a „pacifikált” csecsen településeken szolgáló orosz rendőrök olyanok, mint a halálraítéltek. A járőrök egész éjszaka nem mernek rágyújtani, s még a zseblámpákra is zöld szűrőket tesznek, mert az orvlövész optikája ezt a fényt kevésbé érzékeli. Znamenszkoje falu határában pedig valakik aknavetőket állítottak fel – már az orosz tisztogató akciók után –, s a szövetségi állásokra irányozták be a fegyvereket. Ravasz megoldás: éjszaka kilopódzik a csecsen, tölt és lő, s amíg repül a lövedék, ő visszarobog a házába. „Mindez nagyon emlékeztet Afganisztánra. Nappal birkákat terelt a modzsahed, éjszaka pedig gyilkolta a katonáinkat. Csecsenföldön ugyanebbe a csapdába estünk bele, ugyanazzal a végeredménnyel: több éves partizánháború következik” – vélekedtek a Kommer-szant Daily riportjában megszólaló orosz tisztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.